Izbori u Gradu Mostaru

Objavio/la: SDA Administrator, 12.08.2020
Period: 20.12.2020. 7:00 - 20:00

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je odlučila kako će se lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina, a 8 godina od prestanka rada posljednjeg saziva Gradskog vijeća Grada Mostara. Izbori će se održati 20. decembra, odvojeno od lokalnih izbora u zemlji koji su ranije zakazani za 15. novembar.

Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).
Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika, i to 22 iz 6 gradskih područja, i 13 sa gradske liste, iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste a izabrani će potom između sebe izabrati ko će biti gradonačelnik.

Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008 godine. Dvije godine kasnije ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravila za taj grad ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.
Za odluku da se u Mostaru nova lokalna vlast bira 20. decembra je glasalo šest od sedam članova CIK-a.