Asocijacija mladih SDA povodom 91 godine od rođenja Alije Izetbegovića

Datum objave: 07/10/2019

Asocijacija mladih SDA povodom 91 godine od rođenja Alije Izetbegovića: Nije mrtav onaj koji je umro, već onaj kojem ni spomena nema!Ove godine (08. augusta) navršava se devedeset jedna godina od rođenja najznačanijeg državnika u Bošnjaka, mislioca i filozofa kojem se divi Istok, a poštuje ga Zapad, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, vrhovnog komandanta Armije R BiH, prvog i počasnog predsjednika Stranke demokratske akcije, dobitnika brojnih međunarodnih nagrada, priznanja i počasti r. Alije Izetbegovića.

Nama prije nego drugima, pripada čast i obaveza da podsjećanjem na lik i djelo predsjednika Izetbegovića preispitamo vlastiti put kojim hodimo, te povijesni trenutak u kojem se nalazimo. Jer niko poput nas nije zadužen nepresušnim vrijednostima političkog znanja, mudrosti i morala, demokratije i humanizma, koje je u svom karakteru, ljudskoj, političkoj i državničkoj borbi objedinio r. predsjednik Izetbegović.

Kako se nijedno veliko djelo nije ostvarilo bez zanosa, podsjećanjem na godišnjicu rođenja predsjednika Izetbegovića zapravo se zavjetujemo na temeljne principe i uvjerenja kojima je duboko stremio. Rahmetli predsjednik Izetbegović nije mitsko biće, već teško ponovljiva historijska figura, čiji je neuprljan i do kraja transparentan javni i politički život u značajnoj mjeri odredio sudbinu naroda i države koju je predvodio.

Ovi dani su prilika da se prisjetimo ideja, stavova, a prije svega djela, postupaka i odluka bespoštednog borca za opstojnost Bosne i Hercegovine i afirmaciju bošnjačkog identiteta.

Mladalačku pobunu protiv neslobode, terora i ugnjetavana nisu ugušile godine tamnovanja, prokazivanja i objede te montirani politički procesi. Odluka o referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine historijski je čin hrabrosti r. predsjednika Izetbegovića.

Predsjednik Izetbegović nije se svetio svojim političkim protivnicima, a kamoli svojim neistomišljenicima. Savjetovao se i preispitivao svoje odluke. Nije uživao privilegije svog državničkog statusa. Obilazio je borbene položaje Armije R BiH, živio u skromnom stančiću, za sebe nikada ne zadržavši nijedan državnički poklon. U teškim danima opsade Sarajeva dijelio je sudbinu svojih sugrađana, oskudijevajući elementarnim životnim potrebštinama. Iza njega nisu ostala skupocjena vozila, nekretnine, dionice ni novac, već vakuf iz kojeg su proteklih godina stipendirani i pomagani učenici i studenti iz manjeg bh. entiteta, finansirani sportski, kulturni i drugi programi koji doprinose kulturnom i materijalnom razvoju naroda koji je predvodio.

Rahmetli Alija Izetbegović, ukopan je na šehidskom mezarju Kovači, što je osobena poruka omladini koja se identifikuje s njegovom političkom idejom i simbolikom besmrtnosti naših šehida i borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

To je jedini put i način da sačuvamo trajnu uspomenu na lik i djelo svog prvog predsjednika, proučimo njegove odluke, oživimo i primjenimo njegove ideje. Neka našim bićem zauvijek odjekuju njegove misli: ”Mi ćemo nastaviti da se borimo za Bosnu i svoj narod. Mi želimo svoju državu. Jer je narod bez države kao porodica bez krova koja živi pod kišom. Ne želimo biti narod koji nema državu.”

(Asocijacija mladih SDA)