Dodjela priznanja ratnim zločincima najgrublje vrijeđa žrtve genocida i drugih zločina

Datum objave: 29/07/2019

Dodjela priznanja ratnim zločincima najgrublje vrijeđa žrtve genocida i drugih zločinaJučerašnje obilježavanje  25. godišnjice protivustavno samoproglašene  Narodne skupštine RS,  a naročito dodjela priznanja  osvjedočenim i presuđenim ratnim zločincima predstavlja užasavajuću poruku za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, a posebno za povratnike.

Ovim činom, na najgrublji mogući način, vrijeđaju se žrtve genocida i drugih najstrašnijih zločina za koje su najodgovorniji zločinci kojima su dodijeljene povelje.

Jučerašnji čin skupštine RS,ranije održani referendum, današnji prijedlog Zakona o Danu RS kojim se izbjegava odluka Ustavnog suda BiH, kao i niz drugih postupaka predstavljaju očigledne  dokaze da aktuelno rukovodstvo tog entiteta nije opredijeljeno za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma,  te da njegova politika i postupci predstavljaju prijetnju stabilnosti i miru u BiH kao i regionu.

Ukoliko vlasti RS konačno ne shvate da se ne mogu ovako ponašati, te da moraju osigurati punu ravnopravnost naroda i građana, kao i pružiti zaštitu žrtvama genocida i zločina,a ne vrijeđati ih, moraju znati da dovode u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i njegovu unutrašnju strukturu.

Imajući u vidu navedene činjenice, Predsjedništvo SDA će razmotriti svoje dalje korake.