Bošnjaci Čapljine u borbi za jednakopravnost

Datum objave: 04/09/2019

Bošnjaci Čapljine u borbi za jednakopravnostMinistar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerif Špago i zastupnica u Skupštini HNK Merjema Hasić posjetili su danas Općinu Čapljina gdje su obišli Osnovne škole na Domanovićima i Opličićima, te prostorije Medžlisa IZ Čapljina.

Pored brojnih opstrukcija kojima su Bošnjaci na ovom području bili izloženi  i svakodnevnici u kojima im prilike unutar lokalne zajednice nisu bile naklonjene,  ličnim angažmanom, te podrškom koja im je pružena sa viših nivoa vlasti, napravili su brojne pozitivne pomake u svom okruženju. Iako postoje dobri primjeri saradnje sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, ipak i danas postoje česte opstrukcije. Zabrana održavanja Bajramskog koncerta upravo od gradonačelnika Vidića, posljednji je primjer takvog odnosa. 

Zabrana koncerta je percepcija kakav odnos ima načelnik Vidić prema organizovanom djelovanju Bošnjaka na ovom području, mišljenja je Adem ef. Šuta v.d. glavnog imama IZ Čapljina. Ovo je loša poruka Bošnjacima, međutim to nas neće pokolebati u našem daljem radu i borbi za jednakopravnost u Općini Čapljina, poručio je Šuta. 

U oblasti obrazovanja dugo vremena na području Čapljine postojala su različita mjerila lokalne vlasti. Iako i sada postoje administrativne nejednakosti i drugi problemi, učinjeni su bitni infrastrukturni pomaci. Projekti od opšteg interesa za cjelokupnu društvenu zajednicu ipak su našli put za svoju realizaciju. Osnovna škola na Domanovićima označena je kao jedna od prioritetnih škola u HNK za rekonstrukciju. Od početka mandata, ovaj saziv Vlade HNK izdvojio je za rekonstrukciju ove škole 510.000 KM, jer je infrastrukturno ova škola bila u jako lošem stanju. Partneri na ovom projektu bili su UNDP i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Sa radošću konstatiramo da je urađena potpuna rekonstrukcija, faktički svi elementi od energetske efikasnosti, fasade, utopljavanja, izmjene krovne konstrukcije, otvora, molerskih radova, podova, te grijanja i hlađenja kompletnog objekta. Također za rekonstrukciju područne škole u Opličićima Vlada HNK je izdvojila 70.000 KM, istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Pored rekonstrukcije škole na Domanovićima i obnove dijela škola u Opličićima i Počitelju, na području Dubravske visoravni aktuelni su i drugi projekti. Prije svega aktivni su radovi na izgradnji puta VC, kao i izgradnja i rekonstrukcija objekata Islamske zajednice. Predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti najavili su i nova ulaganja na ovo područje, ali i ukazali na poteze koje je potrebno uraditi za poboljšanje stanja lokalnog stanovništva. 'Ono što moramo zatražiti od lokalne zajednice je veće upošljavanje Bošnjaka u javnim institucijama Općine Čapljina, jer gotovo da nemamo uposlenih Bošnjaka  u većini javnih institucija u ovoj Općini, izuzev u školama koje se finansiraju iz budžeta HNK. Također, pozivamo federalnu Vladu da pomogne subvencijama i poticajima ljude koji se bave poljoprivredom na ovom području kako bi ljudi koji su se vratili na ovaj prostor mogli živjeti od svoga rada, mišljenja je Šerif Špago, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Iako ne postoji realna i opravdana osnova, općinske vlasti u Čapljini kao i svih prethodnih godina onemogućavaju profesionalizaciju pozicije predsjednika Općinskog vijeća koja pripada Bošnjacima. Odnos zaposlenih prema nacionalnoj strukturi Općine je diskriminirajući, dok se infrastrukturni projekti u dijelovima gdje su Bošnjaci većinom opstruiraju ili ne provode.

Galerija