Obilježen Dan državnosti BiH u Mostaru

Datum objave: 26/11/2019

Obilježen Dan državnosti BiH u MostaruPolaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen-groblju i Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u Mostaru je  obilježen Dan državnosti BiH.

Pokrovitelji manifestacije poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona Šerif Špago, uz prisustvo predstavnika boračkih udruženja, porodice šehida i boraca, te brojnih građana odali su počast onima koji su živote položili za slobodu BiH.

Posmatrano kroz historiju često je napadano na državnost Bosne i Hercegovine, međutim ona je uvijek odolijevala zahvaljujući ljudima koji je istinski doživljavaju svojom, poručio je Edin Mušić.

„To što se desilo u Mrkonjić Gradu, prije 76 godina, prevažno je u opstojnosti države BiH. Kasnije, na zasjedanjima u Sanskom Mostu potom u Sarajevu , BiH je potpuno definisana i u državnom i parlamentarnom smislu. Obilježavanje ovog datuma predstavlja za nas obavezu i čast“, istakao je Mušić.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru prisustvovao je i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je naglasio da su poruke ZAVNOBIH-a emancipacijske, te da su one tačno definirale suštinu i bit BiH kao višenacionalne, multikulturne zajednice ravnopravnih naroda i građana. Zvizdić je u Mostaru podvukao kako treba jačati nacionalni identitet  jer, kako je kazao, nijedna država ne može postojati bez svog naroda kao što ni narod ne može postojati bez svoje države.

"Država je BiH, njen narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog suvereniteta, a oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima, bosanskim Hrvatima i ostalim i jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva u BiH kako bi mogli nastaviti s demokratizacijom našeg društva i s daljim kretanjem ka dva naša najvažnija cilja, a to su evropske i NATO integracije", poručio je Zvizdić.

U ispunjenoj Sali Narodnog pozorišta izlagači na svečanoj akademiji bili su još Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Organizatori svečane akademije bile su pet institucija kulture Mostara – Narodno pozorište, Centr za kulturu, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka.

Galerija