Predstavnici KO SDA HNK na sastanku sa BZK „Preporod“

Objavio/la: Urednik Portala, 14.02.2021

Delegacija Kantonalne organizacije SDA HNK sastala se u prostorijama Centra za kulturu Mostar sa predstavnicima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, sa kojima je održan radni sastanak.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o svim važnim pitanjima u oblasti kulture i identiteta Bošnjaka i njihovog djelovanja na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Prezentirane su ideje i planovi predviđeni za tekuću godinu, te su utvrđeni prioritetni zadaci i ciljevi djelovanja BZK „Preporod“ za 2021. godinu.

Predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić naveo je kako je formirano međukulturno vijeće BiH, ali da BZK „Preporod, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i „La Benevolencija“ koji su desetljećima bili nosioci kulturnog i društvenog života kod bosanskohercegovačkog naroda još uvijek imaju nedefinirani status kao temeljne organizacije kulture u BIH. Kodrić je naveo da BZK „Preporod“ u HNK i općenito Hercegovini ima velike planove i očekivanja. „Raduje nas istinsko interesovanje za probleme sa kojima se „Preporod“, kao i ostale nacionalne organizacije kulture susreću u svom radu i djelovanju, kao i spremnost KO SDA HNK da poduzmu sve što je u okviru realnih mogućnosti kako bi se statusna pitanje nacionalnih organizacija u što skorije vrijeme riješila, rekao je Kodrić.

Predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić čestitao je Kodriću na odličnim rezultatima i vidnom pomaku koji je ostvario od dolaska na poziciju predsjednika BZK „Prepord“. „Jako me raduje  vaša posvećenost afirmaciji identiteta i kulture Bošnjaka u BiH, ali i promociji kulture ostalih naroda koji žive u BiH, BZK  „Preporod“ je temeljna institucija kulture sa velikom historijom koju posebno uvažavamo. Sa pozicija SDA u HNK učiniti ćemo maksimalne napore da se statusna pitanja i finansiranje svih temeljnih nacionalnih organizacija i institucija na ovom području riješe na adekvatan način“, istakao je Mušić.

Ispred BZK „Preporod“ sastanku su prisustvovali predsjednik prof.dr. Sanjin Kodrić, Nazif Salčin, generalni sekretar, Nermin Hodžić, pomoćnik za opće poslove i Amir Kadribegović, projekt menadžer BZK „Preporod“ za područje Hercegovine. Delegaciju SDA HNK na sastanku su predstavljali predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić, Džafer Alić, potpredsjednik KO SDA HNK, dr.sc. Rašid Hadžović predsjednik Savjeta KO SDA HNK i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Adnan Faladžić, ministar finansija HNK i dr.sc Haris Omerika, član IO KO SDA i predsjednik GD „Preporod“ Mostar.