U Mostaru obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a

Objavio/la: Urednik Portala, 16.09.2021

Polaganjem cvijeća i svečanom akademijom u Mostaru je obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Profesor i ratni načelnik Centra službi sigurnosti Mostar Ramo Masleša kazao je da je izuzetno značajna bila uloga rezervnog i redovnog sastava policije u ratnim događanjima 90-ih godina prošlog vijeka.

 “Veoma dobro se sjećamo naredbe Predsjedništva BiH o mobilizaciji rezervnog sastava MUP-a. Policijske snage su veoma profesionalno obavljale svoje zadatke, vodeći računa i poštujući međunarodno humanitarno pravo, posebno kada su u pitanju životi civila”, kazao je Masleša.

Dodao je kako su iz policijskih struktura izašli neki od vrsnih kadrova Armije BiH, poput Midhada Hujdura Hujke i Zije Lerića.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago istaknuo je kako su policijske snage imale posebno važnu ulogu na samom početku ratnih sukoba, dok još nisu bile formirane prve jedinice Zelenih beretki, Patriotske lige i Teritorijalne odbrane.

 

Galerija