Nelsonu i Sattleru dodjeljena priznanja Grada Mostara

Objavio/la: Urednik Portala, 12.01.2022

Ambasadoru SAD u BiH Ericu Nelsonu i šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru danas su na svečanosti u Gradskoj vijećnici Grada Mostara uručena priznanja Počasnih građana.

Nagrade su im uručena za njihov “doprinos u rješavanju dugogodišnjih problema nefunkcioniranja gradske vlasti i održavanju izbora nakon 12 godina”.

Priznanja uručili gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA).

Obraćajući se nagrađenim ambasadorima, predsjednik GV Grada Mostara, Salem Marić je kazao kako su Nelson i Sattler “dali veliki doprinos u izmjenama Izbornog zakona koji se odnosi na Mostar”.

Nakon što je primio nagradu ambasador SAD u BiH Eroc Nelson je kazao kako “politički kompromis nije lagan, ali je esencijalan za progres”.

Dodao je i kako se “BiH treba napredak kakav je postognut u Mostaru”, te da se treba fokusirati, ne na podjle, nego na pitanja poput korupcije i ekonomije.

Gradonačelnik Mario Kordić je pak kazao kako je “ovo poseban dan za Mostar i da je počašćen što Mostar ima dva visoka uzvanika ovdje”.

“Mostar danas pravi standarde u BiH, a za to su zaslužni ovi ljudi”, kazao je mostarski gradonačelnik. Kordić je istaknuo i “žaljenje” što nisu prisutni svi vijećnici na svečanosti, iako je odluka o njihovom odlikovanju gotovo jednoglasno donesena na Gradskom vijeću.

Svečanosti su prisustvovali gotovi svi vijećnici osim potpredsjednika GV Velibora Milivojevića (SNSD) i njegovih saradnika.