Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK traži od nadležnih institucija primjenu zakonom predviđenih, neodložnih mjera u zaustavljanja skrnavljenja Starog grada u Stocu

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK traži od nadležnih institucija primjenu zakonom predviđenih, neodložnih mjera u zaustavljanja skrnavljenja Starog grada u Stocu

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona najoštrije osuđuje nelegalno izvođenje radova na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, na području Starog grada u Stocu i skrnavljenje ove zaštićene zone pokretanjem radova na izgradnji „prve postaje križnog puta“, čiji je investitor „Župa svetog Ilije proroka – Stolac“.

Pokretanju ovih protuzakonitih radova prethodila je Odluka Općinskog vijeća Stolac, da navedenom Župnom uredu proda šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KMza izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada. 

Podsjećamo da je u februaru 2020. godine Federalni građevinski inspektor naložio načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću da ukloni ranije nelegalno izgrađeni kameni križ, kao i 14 postamenata na lokalitetu Starog grada u Stocu, što do danas nije urađeno.

Pozivamo Vladu Federacije BiH da putem svojih nadležnih resornih ministarstava, prvenstveno Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, nadležne inspekcije, policije i tužilaštava utvrdi i pokrene odgovornost prema investitorima ovog nezakonitog projekta, te na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika spriječi izričito zabranjenu gradnju u zabranjenom području Starog grada u Stocu.

Zahtijevamo od Vlade HNK i resornog ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK da poništi građevinsku dozvolu koju je na protuzakonit način izdala Općina Stolac. Također, zahtijevamo da se ponište protupravni pravni akti koje je izdavao  Zavod za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK-a,  koji su u suprotnosti sa Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jer su nezakonite. Upozoravamo da Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ima snagu lex specialis i svaki drugi akt je ništavan ako je u neskladu s njom. Vlada HNK dužna je naložiti zakonom predviđene, neodložne mjere zaustavljanja građenja u području Starog grada u Stocu, zaštićenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Također, pozivamo ured Evropske komisije u BiH da se uključi u rješavanje ovog slučaja, prvenstveno jer je Evropska unija u periodu od 2009. godine do 2013. godine osigurala sredstva za obnovu dijela ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se pokretanjem navedenih nelegalnih radova skrnavi, ugrožava i kulturno-historijski devastira.

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK traži od svih nadležnih institucija poštivanje pozitivnih zakonskih propisa i primjenu striktne obaveze zaštite svih nacionalnih spomenika na cijelom području BiH, kao i sprečavanje njihove devastacije.

Previous Jedino pravo koje Čavara nema jeste pravo da ruši ovu državu

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.