Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Najava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako će na godišnjicu vojne akcije „Oluja“ odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i specijalnu Vojnu policiju HVO iz BiH, umjesto svečanog čina te zemlje, pretvara se u politički incident koji zadire u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine.

Organizacijom tog čina predviđeno je da svečano odlikovanje primi Zlatan Mijo Jelić, koji je za bosansko-hercegovačko pravosuđe bjegunac od pravde, što nužno provocira negativne međudržavne implikacije.

Ovakvim potezom, Hrvatska u međunarodnim okvirima skreće pažnju na njenu negativnu ulogu u ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, kao i na gruba kršenja međunarodnih prava u koja se nakon rata često upuštala u našoj zemlji.

Svjetskoj javnosti je poznato kako je Međunarodni sud u Hagu političke lidere samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne osudio na 111 godina zatvora sa dokazanim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Takva presuda je Hrvatskoj trebala biti opomena i pokazatelj kakav odnos treba imati prema Bosni i Hercegovini.

Najava predsjednika Milanovića da odlikuje Jelića doživljavamo kao ozbiljnu provokaciju koja narušava međunarodni kredibilitet Hrvatske. Takav čin postavlja ozbiljno pitanje, da li na području zapadnog Balkana članice Evropske unije mogu svjesno zanemarivati presude međunarodnog suda u Hagu, pružati utočište bjeguncima zemalja iz okruženja, pa čak i dodjeljivati odlikovanja osobama koji se terete za ratne zločine. Da li na takvim osnovama Bosna i Hercegovina treba graditi svoj kandidatski status u okvirima pridruživanja Evropskoj uniji i Nato savezu.

U vremenu svjetske pandemije i opće zabrinutosti, sve zemlje bi se trebale izdići iz okvira prošlosti koje opterećuju narode na Balkanu, i zajedno raditi na poboljšanju uslova života svih.

Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, sa svim pravima, ali i obavezama kao i drugi narodi. Miješanje zemalja iz okruženja u unutrašnje prilike Bosne i Hercegovine nećemo dozvoliti jer ga opravdano smatramo atakom na suverenitet naše zemlje.

Evropski lideri koji baštine osnovne postulate demokracije, poštivanje ljudskih prava ili zagovaraju dijalog tamo gdje je on bio ugrožen, ne smiju sebi dozvoliti ovakve sramotne historijski pogrešne poteze. 

Previous Telegram povodom preseljenja na bolji svijet hadži Salke Bukvarevića

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.