Izetbegović u Gacku: Naša osveta će biti izgradnja uređenog društva i europske države

Izetbegović u Gacku: Naša osveta će biti izgradnja uređenog društva i europske države

U Fazlagića Kuli kraj Gacka jučer je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona “Šargan”. Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, te kao civili.  

 Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu BiH. Podsjetio je na izjavu rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu BiH nazvao “čudom bosanskog otpora”.

– Bošnjaci, bosanski patrioti su izvranredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. “Šargan” je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na uspjehe SGB “Šargan” u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

– Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi – kazao je Izetbegović.

Istakao je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod – poručio je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja historije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Evropske unije.

  • NATO je u BiH. Ovdje su Amerikanci i Evropljani. Nigdje otići neće – izjavio je Izetbegović.
  • Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem historije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je “Šargan” posvjedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti – poručio je Izetbegović.Svečanosti su prisustvovali i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK Edin Mušić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.Tokom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Kantonalnoj organizaciji SDA HNK, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević.
Previous Izetbegović o posljedicama Inzkove odluke, Vučiću, Schmidtu, Čovićevim prijetnjama, koja je donja granica za SDA

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.