Milivojevićeve poruke produbljuju političku krizu i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara

Milivojevićeve poruke produbljuju političku krizu i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara

Kantonalna organizacija SDA HNK izjavu predstavnika srpske liste „Ostajte ovdje“ Velibora Milivojevića, kojom je svoj politički stav direktnog svrstavanja na stranu HDZ BiH javno obrazložio kao strateški interes Srba u Mostaru, sa pravom tretira kao antagonizam isključivo usmjeren prema Bošnjacima u cijeloj Hercegovini.

Ovakva frapantna i uvrijedljiva tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine.

Milivojevića, kao i cjelokupnu javnost Mostara, BiH, ali i predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji želimo podsjetiti da je na osnovu angažmana predstavnika SDA, prije svih potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, zatim Premijera Federacije BiH i kompletnog kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, Ustavni sud donio presudu po kojem Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebaju postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.  

Odbijanje zastupnika HDZ-a BiH da u Skupštini HNK, kao i u preostala dva kantona glasa za ovakvu odluku, jedini je razlog zbog kojeg ovakva presuda Ustavnog suda nije implementirana. Istog HDZ-a BiH za kojeg Milivojević sada tvrdi da je najviši ili strateški cilj Srba u Mostaru.

Doktore Milivojeviću, analiziranje i propitivanje političkih stavova i odluka je uobičajna, svakodnevna politička praksa u Mostaru, BiH, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji. Svaki pojedinac na političkoj sceni može očekivati da bude podvrgnut kritici javnosti, iz svoje i druge političke opcije ili bilo koje interesne grupe ljude koja osjeća ugroženost njegovim djelovanjem. Vaše pravo na političke stavove i političke saveze je neotuđivo demokratsko načelo, koje je također potpuno legitimno podložno kritici i mišljenju javnog mnijenja. Kada ste prihvatili ponudu SNSD-a, morali ste biti svjesni te činjenice.

Vaš stav doktore Milivojeviću uvrijedio je i uozbiljio Bošnjake, ali i znatan broj Srba i onih koji se izjašnjavaju kao ostali u Mostaru i Hercegovačko-neretavanskom kantonu.

Kantonalna organizacija SDA HNK sa punim političkim legitimitetom osuđuje takve Vaše poruke, koje za posljedicu imaju produbljivanje političke krize u Mostaru, nestabilnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara. Pozivamo Vas da u skladu sa Vašim profesionalnim pozivom i zakletvom, koju ste kao ljekar položili, u svom daljem političkom djelovanju štitite interese svih ljudi, bez razlika po bilo kojem osnovu.

Previous Dodik stao u zaštitu Hrvatske, a protiv prava i interesa BiH

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2022. Sva prava pridržana.