Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK održao je svoju devetu redovnu sjednicu, koja je na dnevnom redu imala analizu realizacije zaključaka sa prethodne sjednice, presjek aktuelne političke situacije, te informaciju o pripremi za održavanje redovne Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK.

Nakon tehničkog izvještaja o realiziranim aktivnostima po osnovu ranijih zaduženja članova ovog stranačkog organa koju je prezentirao sekretar Almir Ačkar, predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK, Edin Mušić napravio je analizu aktuelne političke situacije, kao i presjek drugih aktivnosti koje su obilježile period između dvije sjednice IO KO SDA HNK.

Sumirajući veći broj dešavanja između dvije sjednice, Mušić je istakao kako su posjete gradskim i općinskim organizacijama u području HNK rezultirale jasnijom slikom stanja na terenu i potrebama svih lokalnih zajednica. Svim odborima u HNK je je kroz zaključak Izvršnog odbora naloženo da dodatno intenziviraju rad sa svojim mjesnim odborima kojih je ukupno 101 u ovom kantonu, te da dodatno unaprijede međusobnu koordinaciju i saradnju. Stranka demokratske akcije je preko svojih zvaničnika prisustvovala obilježavanjima stradanja Bošnjaka na lokalitetima Uborak i Sutina u Mostaru, Kljunima u Nevesinju, Čapljini gdje je obilježena godišnjica ubistva Bećira Boškaila, te manifestaciji deblokade Mostara.

Izvršni odbor je donio zaključak kako će se putem zastupnika SDA u skupštinama i parlamentima na svim nivoima u BiH ponovo zatražiti informacija o neriješenim ubistvima na području Hercegovine koja nikada nisu istražene i procesuirana.

Mušić je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja službenih prostorija Regionalnog odbora SDA za istočnu Hercegovinu čije je sjedište u Nevesinju, navodeći kako SDA time ukazuje na značaj ovog područja u kojem će se dodatno razvijati aktivnosti za jačanje pozicije Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

Analizirana je i posjeta mješovite delegacije HNK Republici Turskoj, te je istaknuto kako se očekuju snažniji efekti međusobne saradnje u narednom periodu.

Iskazano je i zadovoljstvo zbog uspješnog okončanja školske godine u HNK i aktivnosti koje su u toku za upis u novu školsku godinu, te navedeno kako Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK ulaže velike napore i maksimalno pomaže brojne kulturne i sportske događaje koji se održavaju na području cijelog kantona. U izvještaju je navedeno kako je Mostarsko ljeto  manifestacija koje i ove godine velikim brojem kvalitetnih sadržaja jako doprinosi promociji Mostara, ali i cijele Hercegovine.

Nakon intenzivnog izlaganja predsjednika Mušića, potpredsjednik SDA BiH i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago napravio je pregled aktivnosti koji će uslijediti u Skupštini HNK, prvenstveno po aktuelnom pitanju amandmana na Ustav HNK, te se osvrnuo na narušenu sigurnosnu situaciju u Mostaru. Nakon toga je otvorena diskusija u kojoj su učestvovali Amir Šelo, zastupnik u Skupštini HNK koji je kao predsjednik Ustavne komisije u ovom zakonodavnom tijelu obrazložio trenutnu situaciju i poziciju, Salem Marić, je iznio svoja zapažanja o radu Vlade HNK. Adnan Faladžić i Rašid Hadžović, ministri u Vladi HNK nakon toga detaljno su informirali o stanju u radu Vlade HNK, dok su Elvedin Grcić i Ajman Šoše iznijeli svoje stavove o ovim i drugim aktuelnim pitanjima.

Članovi Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona razmotrili su materijale i izvršili pripremu za redovnu sjednica Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK koja će biti održana u petak 9. jula u Konjicu.

Previous Obilježena 28. godišnjica deblokade Mostara

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.