Predsjednik Izetbegović sa delegacijom posjetio Mostar

Predsjednik Izetbegović sa delegacijom posjetio Mostar

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas je sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, i ministrima u Vladi Federacije BiH, Edinom Ramićem i Šemsudinom Dedićem obavio radni sastanak sa predstavnicima Kantonalne organizacije SDA HNK i Gradske organizacije SDA Mostar.

Nakon sastanka predsjednik Izetbegović je u obraćanju novinarima naveo kako je razgovarano  o privrednim i infrastrukturnim projektima, kao i jedinstva u stranci, odnosno problemima koji, kako je rekao Izetbegović, nisu izraženi u Hercegovini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku delegacija SDA i HDZ BiH, koji je najavljen za sljedeću sedmicu, Izetbegović je rekao kako očekuje da se na tom sastanku konačno deblokiraju neki procesi u Federaciji BiH, poput formiranja nove Vlade FBiH i popunjavanja Ustavnog suda.

Hrvatska strana inzistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno njihovu tvrdnju da brojniji narod Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike, konkretno člana Predsjedništva pa na niže. Mi, tvrdimo da imamo dominaciju manjine u parlamentima. Odnosno da HDZ, koji ima petinu, odnosno manje od petine ruku u Zastupničkom domu, kroz Dom naroda zaustavlja što god hoće – kazao je Izetbegović.

Zbog tih blokada, dodao je, tri godine nakon održanih izbora nije formirana nova Vlada FBiH, a godinama se ne popunjavaju upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

Imamo jednu dominaciju s njihove strane i mi tražimo da se ta stvar riješi. Jučer sam prvi put dobio odgovor od Čovića da su oni vjerojatno spremni da idu u tom smjeru i to bi bio historijski pomak. Ako se nadležnost domova naroda, federalnog i državog, svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa onda je moguće mnogo toga dalje pokrenuti, onda može i ova interresorna grupa dobiti vjetar u leđa i zaista nešto uraditi – izjavio je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA prokomentirao je izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je kazao da bi odlaskom Hrvata iz Bosne i Hercegovine taj prostor ostao prazan te da bi ga mogli naselili neki drugu:

Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u ovoj zemlji nego on. Ova zemlja dala je trećinu stanovništva Hrvatske. Premijeri, nogometni selektori, sportisti, umjetnici. BiH je itekako mnogo dala Hrvatskoj i mi bi voljeli da ti procesi iseljavanja u BiH prestanu, da naši prijatelji, naša braća Hrvati ostanu tu s nama i mi ćemo sve učiniti da tako bude. Ne vidim da tu ima neki zabrinjavajući trend. Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH bila je jedna glupa, nasilnička politika, i to upravo ona koja je dolazila iz Zagreba prije 30 godina, politika koja je pokušala napraviti etnički čiste entitete, koja je sukobila Hrvate s njihovom braćom Bošnjacima – utvrdio je Izetbegović.

Kada je u pitanju izbor novog visokog predstavnika, predsjednik SDA kazao je kako se nada da će Christian Schmidt imati jaču podršku nego što ju je imao njegov prethodnik Valentin Inzko.

Novi visoki predstavnik, da tako kažem, ima “jača leđa”. Gospodin Inzko je sasvim sigurno bio prijatelj Bosne i Hercegovine, odlično je poznavao prilike i da je imao podršku sigurno bi učinio puno više. Ja se nadam da će gospodin Schmidt imati tu jaču podršku. Bit će tu nekih otpora za koje vjerujem da će biti prevaziđeni i očekujem da će novi visoki predstavnik biti nešto efikasnije od svog prethodnika – kazao je Izetbegović.

U nastavku posjete Hercegovini delegacija SDA, posjetila je Stolac.

Previous Zaključci Predsjedništva SDA BiH

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.