Rukovodstva SDA HNK i GO SDA Mostar održali sastanak sa Šefikom Džaferovićem

Rukovodstva SDA HNK i GO SDA Mostar održali sastanak sa Šefikom Džaferovićem

Rukovodstvo Kantonalne organizacije SDA HNK i Gradske organizacije SDA Mostar održalo je radno-konsultativni sastanak sa članom Predsjedništva BiH i potpredsjednikom SDA Šefikom Džaferovićem.

U neposrednoj razmjeni informacija o svim važnim i aktuelnim pitanjima za Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton, predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK Edin Mušić izvršio je presjek kompletne političke i društveno-ekonomske situacije u Hercegovini.

Rezimirajući lokalne izbore u HNK, Mušić je naveo da je SDA u HNK u ukupnom zbiru postigla dobar rezultat koji je bio najizraženiji u Konjicu, gdje je Općinska organizacija SDA predvođena novim načelnikom Osmanom Ćatićem ostvarila jedan od najboljih rezultata u odnosu na sve općinske i gradske organizacije SDA u BiH. Odličan izborni rezultat ostvarila je Općinska organizacija SDA u Prozoru, dok su stabilni rezultati postignuti u Stocu, Čapljini i Jablanici.

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, napravio je presjek lokalnih izbora u Mostaru i izrazio zadovoljstvo rezultatom Koalicije za Mostar 2020, te upoznao Džaferovića sa aktivnostima koje se provode u pokušaju da se sa BH blokom postigne potrebni konsenzus kako bi se na poziciju gradonačelnika izabrao dr. Zlatko Guzin. 

Predsjednik Regionalnog odbora Istočna Hercegovina Ramiz Šemić izrazio je zadovoljstvo postignutim boljim rezultatom na tom području i podršci koju su imali od Kantonalne organizacije SDA HNK.

Džaferović je čestitao KO SDA HNK, RO SDA Istočna Hercegovina, kao i Gradskoj organizaciji  SDA Mostar na radu, stabilnosti i ostvarenim izbornim rezultatima.

Mušić je naglasio kako će SDA HNK posebnu pažnju posvetiti Istočnoj Hercegovini u daljem radu, iskazavši žaljenje zbog činjenice da je SDA za ulazak u skupštine opština Nevesinje i Gacko nedostajao jako mali broj glasova. U ukupnom zbiru Nevesinju je nedostajalo manje od 10, a Gacku manje od 20 glasova, istakao je Mušić.

Referirajući se na opstrukcije koje HDZ BiH kontinuirano provodi u postizbornim kombinatorikama kod formiranja vlasti u HNK, Mušić je ukazao i na višegodišnje ugrožavanje prava Bošnjaka, koje HDZ BIH provodi u Stocu i Čapljini, gdje iz neprincipijelnih razloga odbija imenovati predsjedavajuće općinskih vijeća koja pripadaju Bošnjacima, odnosno kadrovima SDA.

Uprkos općem smanjenju infrastrukturnih ulaganja u cijeloj regiji, Mušić je istakao da je na području HNK uspješno zaokružen najveći investicioni projekt, vjetropark u Podveležju, investicija vrijedna 160 miliona KM, kao i da je u toku posljednja faza izgradnje strateškog dijela puta Stolac-Neum ukupne vrijednosti 75 miliona KM. Pored toga, predvođenom dinamikom se gradi trasa koridora VC.

Mušić je upoznao Džaferovića o posebnom trudu koji kadrovi SDA ulažu u održavanje i unaprijeđenje Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i znatnim kapitalnim ulaganjima u institucije kulture, prvenstveno na širem području Mostara.

Analizirajući položaj i pozicioniranost Bošnjaka Hercegovine i njihovo prisustvo u federalnim i državnim institucijama, Mušić je iznio zabrinutost, jer je primjetan nesrazmjer zastupljenosti kadrova SDA iz HNK prema postignutim izbornim rezultatima, prvenstveno na imenovanim pozicijama, ali i po obimu uposlenika  u velikim javnim sistemima sa većinskim državnim kapitalom, te raspodjeli dobiti koja se usmjerava prema kantonima.       

Sastanku su članom predsjedništva SDA Šefikom Džaferovićem su prisustvovali Edin Mušić, predsjednik KO SDA HNK, Salem Marić, predsjednik GO SDA Mostar, Šerif Špago, predsjednik Glavnog odbora SDA BiH, Irma Memidžan, potpredsjednica KO SDA HNK, Bekir Isaković, potpredsjednik KO SDA HNK, Džafer Alić, potpredsjednik KO SDA HNK, Ramiz Šemić, predsjednik RO SDA Istočna Hercegovina i Almir Ačkar, sekretar KO SDA HNK.

Previous Predstavnici KO SDA HNK na sastanku sa BZK „Preporod“

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.