U Mostaru održana redovna sjednica IO KO SDA HNK

U Mostaru održana redovna sjednica IO KO SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK u Mostaru je održao redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano sedam tačaka. Izvještaj o realiziranim aktivnostima između dvije sjednice prezentirao je sekretar Almir Ačkar, izvijestivši prisutne kako su u potpunosti izvršena sva zaduženja koja su imali članovi ovog stranačkog tijela.

Predsjednik Edin Mušić u uvodnom obraćanju prezentirao je brojne aktivnosti koje su u prethodnom periodu u značajnoj mjeri organizirali članovi i aktivisti stranke u pripremi i realizaciji obilježavanja važnih datuma za BiH i područje Hercegovine. Istaknuto je kako je obilježena godišnjica smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, zatim obilježavanje godišnjica 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i značajnog broja godišnjica brigada sa područja 4. korpusa, obilježavanje Dana državnosti BiH, te godišnjice rušenja Starog mosta.

Kod prezentiranja političkih aktivnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Mušić je istakao kako su Vlada i Skupština HNK usvojili Strategiju razvoja ovog kantona i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, navodeći kako ovi dokumenti uz ostale koje su usvojeni u posljednjem periodu predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj ovog kantona. Analizirani su politički aspekti pregovora koji se vode u namjeri izmjena Izbornog zakona BiH, te protesti rudara koji su održani u Sarajevu. Izvršnom odboru prezentirani su detalji uspješne posjete predstavnika SDA bosansko-hercegovačkoj dijaspori kojoj su kao članovi stranačke delegacije prisustvovali i predstavnici stranke sa područja Hercegovine, potpredsjednik SDA HNK Džafer Alić i načelnik Konjica Osman Ćatić.

Izvršni odbor posebnu pažnju posvetio je blokadi računa Opće bolnice i Doma zdravlja iz Konjica tretirajući ga kao prioritetnu obavezu u političkom djelovanju svih članova Izvršnog odbora. U cilju pružanja kvalitetne i pravovremene zdravstvene zaštite građana Konjica, zahtijevamo da nadležne institucije hitno pristupe iznalaženju rješenja za deblokiranje računa Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic, kako bi uposlenici ovih zdravstvenih ustanova nesmetano radili svoj posao. Od osnivača tražimo da sagledaju stanje u ovim ustanovama te da predlože mjere kako bi rad istih u budućnosti bio održiv i efikasan.

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK izražava razočarenje i osuđuje postupak glasanja delegata iz RS-a, kao i delegata HDZ Bosne i Hercegovine u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, Marine Pendeš i Lidije Bradare za zaključak kojim se traži stavljanje van snage Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine nametnutog od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Ovakva odluka delegata HDZ-a sigurno ne doprinosi stvaranju boljeg ambijenta u aktuelnom trenutku teške političke krize u Bosni i Hercegovini kada se ulažu veliki napori za pronalaženje kompromisnog rješenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Bez obzira što se radi samo o zaključku, glasanje za zaključak kojim se traži „de facto“ legalizacija negiranja genocida i ratnih zločina što predstavlja presnažan anticivilizacijski čin uz vrijeđanje pijeteta žrtava, uključujući i žrtve iz vlastitog naroda.
Ovim činom se šalje vrlo opasna poruka urušavanja sistema vrijednosti vladavine prava jer evropske tekovine kojima svi u BiH deklarativno teže ne prepoznaju negiranje i nepoštovanje presuda sudova, već njihovo prihvatanje i provođenje.

Izvršni odbor KO SDA HNK osuđuje veličanje ratnih zločinaca koji su se desili na nogometnim stadionima u Mostaru i Širokom Brijegu, te traži od Tužilaštva BiH da postupi kao i Nogometni savez BiH, tačnije da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti i na adekvatan način kazni odgovorne i time prevenira dalju eskalaciju takvih događaja na sportskim borilištima u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik SDA i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago u svom izlaganju osvrnuo se na rad i aktivnosti predsjedništva SDA, izlažući najvažnije smjernice i poteze koje su poduzeti ili se planiraju u narednom periodu. Špago je također analitički iznio sve bitne detalje iz rada Skupštine HNK, te najavio naredno zasjedanje ovog zakonodavnog tijela komentirajući značaj svih tačaka koje se nalaze na dnevnom redu.

Ministar finansija HNK Adnan Faladžić predstavio je sve aspekte rada Vlade HNK koja je u posljednjoj dekadi godine intezivirala svoj rad prvenstveno u pripremi finansijskih dokumenata. Faladžić je istakao kako je budžet HNK stabilan, te da se očekuje njegovo povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Posebna pažnja ministara SDA bit će usmjerena na poboljšanje svih socijalnih segmenata, boračkih prava, programi poticaja u privredi i turizmu, kao i poboljšanju statusa zdravstvenih ustanova.

Prezentirana je informacija o edukacijama koje se provode u svim organizacijama stranke u HNK  iz oblasti strateškog komuniciranja, kao i aktivnosti svih organizacija koje su urađene povodom obilježavanja Dana državnosti BIH.

Previous Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Stockholmu Elvira Dilberović povodom političke situacije u našoj zemlji obratila se javnosti u Švedskoj saopćenjem

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.