Hadžović: Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uvjetima

Hadžović: Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uvjetima

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HK-a u dogovoru s aktivima direktora osnovnih i srednjih škola u ovom kantonu preporučilo je da operativni timovi škola shodno epidemiološkoj situaciji u odgojno-obrazovnoj ustanovi i općini trebaju postupiti u skladu s Instrukcijom Ministarstva od 3. septembra 2021. godine, vodeći računa o Kalendaru rada i Preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, kazao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović, naglasivši kako se nastavni proces nije prekidao ni u težim uvjetima i okolnostima.

Po njegovim riječima, ovo Ministarstvo je odlučilo da je ovo najbolja odluka s obzirom i na volju većine u školama.

– Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uvjetima i okolnostima, a operativni timovi za praćenje provedbe kriznog plana na čelu sa direktorima škola imaju veliko iskustvo u provođenju mjera i zaštiti učenika i zaposlenika, što su i dokazali u prethodnom peeiodu. S tim u vezi, sigurni smo da će i u narednom periodu svoj posao obaviti na visini zadatka jer odgojno-obrazovne ustanove nisu bile mjesta širenja virusa – ustvrdio je ministar Hadžović.

Pozvao je sve nadležne institucije zadužene za praćenje provedbe mjera koje su na snazi, da poduzmu dodatne aktivnosti, da zaštite građane od pojedinaca i organizacija koji mjere ne poštuju.

– Svjedoci smo javnih okupljanja, druženja u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima i sl. koja dovode do povećanja broja novozaraženih u HNK-u. Ne želimo da prihvatimo da pogoršana epidemiološka situacija, do koje u najvećoj mjeri dolazi zbog nepoštivanja mjera koje su na snazi, bude isključivo na štetu nastavnog procesa, učenika, nastavnika i njihovih roditelja. Naglašavamo, da odgojno-obrazovne ustanove, nastavni proces i učenici ne smiju biti žrtve neodgovornog ponašanja i nerada drugih institucija – navedeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije u HNK-u, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite uputio je u četvrtak preporuku kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da se početak nastave u školama pomjeri s 10. na 17. januara 2022. godine.

Odgodu početka školske nastave za barem sednicu dana preporučili su vlastima i iz Doma zdravlja u Mostaru i to, kako su naveli, zbog velike raširenosti bolesti izazvanih virusima u gradu.   

(FENA) 

Previous <strong>Izetbegović uputio čestitku povodom pravoslavnog Božića</strong>

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.