Izetbegović: Sanakcije prema Dodiku će vremenom jačati

Izetbegović: Sanakcije prema Dodiku će vremenom jačati

Predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je radni sastanak s predstavnicima Kantonalnog organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnicima Gradske organizacije SDA Mostar.

 Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio da uvijek rado boravi u Mostaru i strukturama SDA u gradu na Neretvi. Ovaj put kako je naveo informisao je stranačke kolege kako je protekao sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je održan u Dubrovniku, s kojim je zajednički razmotrio aktuelnu političku situaciju.

 “Imperativ je popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata bez obzira na to šta se desilo, popravljati odnose BiH i Hrvatske. Poseban trud ću uložiti u tom smjeru i mislim da je gospodin Andrej Plenković veoma dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije i da smo ranije izlazili s nekim argumentima ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli smo šta je predsjednik Zoran Milanović izjavio, da su Bošnjaci zlostavljači nad Hrvatima u BiH. Jučer sam gospodinu Andreju Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti u BiH. Hrvati su isfrustrirani jednom pozicijom, onom u Predsjedništvu BiH, ali na onim ministarskim, direktorskim, šefovskim pozicijama u upravnim odborima Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je ustavno zagarantirano. I te stvari treba predočiti. Priče o ugroženosti i dominaciji Bošnjaka nad Hrvatima padaju u vodu”, istakao je Izetbegović uz opasku da SDA ima manje pozicija u strukturama vlasti od HDZ-a iako ima dva i po puta više glasova.

 Jučer su se, kako dodaje, usaglasili i oko korištenja voda za Hidroelektranu Dabar, gdje se preusmjerava pet do šest milijardi kubnih metara vode godišnje iz sliva Neretve ka Trebišnjici, što bi moglo napraviti pustinju od tog dijela Hercegovine, ali su se usaglasili i u vezi s ubrzanjem izgradnje gasovoda Južna interkonekcija koja je alternativa napajanju BiH gasom iz jednog smjera

 Također, na sastanku upriličenom u Dubrovniku bilo je govora i o izmjenama izbornog zakonodavstva.

 “Zna se otprilike šta je prijedlog SDA – ono što ustavi i BiH i FBiH kažu da jeste pravo konstitutivnih naroda. Mi smatramo da domovi naroda trebaju da štite isključivo vitalni nacionalni interes i ako postoje blokade, a očigledno postoje, trebaju postojati mehanizmi koji bi otklonili te blokade. U prvih mah su dogovori tvrdi jer se svi teško odriču onoga što drže u svojim rukama, teško im je izaći pred svoje članstvo i birače s informacijom da je nešto dao. Međutim, da bi se nešto dobilo, mora se i nešto dati”, dodaje.

 Na pitanje novinara, Bakir Izetbegović je dao svoje mišljenje i u vezi s nedavnim uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku od SAD-a te je rekao kako je moguće očekivati sankcije i od evropskih zemalja.

 “Sankcije su krenule, ali ovo je tek početak i trenutne sankcije nisu ni izbliza dovoljne. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati, uključivat će se i druge zemlje. Ne znam hoće li se cijela Evropska unija kao asocijacija pridružiti, ali moćne zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Italije i skandinavskih zemalja mislim da će se priključivati. Te sankcije će postupno bivati sve teže i davat će rezultat. Ono što sada gledamo jako podsjeća na stvari od prije 30 godina kada je jedan politički establišment bosanskih Srba smatrao da ima pravo da donosi odluke u ime svih. Dakle, da provodi nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima”, stava je Izetbegović.

 Predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić još jednom je potvrdio kako će se sutra održati svečanosti na kojoj će američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler dobiti priznanja počasnih građana toga gada.

 Marić je rekao da su visoki dužnosnici potvrdili svoj dolazak na svečanost koja je za zakazana za sutra u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

 “Žao mije što se jedna svečana sjednica i odluka koju smo jednoglasno usvojili na Gradskom vijeću pretvara u ovakvu negativnu priču koja Mostaru nije potrebna, niti jednoj političkoj stranci niti Gradu Mostaru u vremenu u kojem smo zaista išli jednim pozitivnim napretkom. Imali smo jako dobar i dinamičan rad u prošloj godini, kako Gradsko vijeće tako i Gradska uprava i rezultati su već počeli osjetiti”, kaže Marić.

 Poslovnik na koji se pozivaju HDZ i SNSD je ispoštovan, naveo je Marić te dodao kako mu je žao što se sve iskomplikovalo oko ove svečanosti u Mostaru, navodeći a su gradonačelnik i potpredsjednici Gradskog vijeća za sjednicu uredno obavješteni.

 “Iskren da budem na samoj sjednici kad smo donijeli odluku ništa više nije trebalo reći već odrediti datum, kad će biti. Odluka je već postojala i nema nikakvih usvajanja na ovoj sjednici, nema nikakvog kvoruma da je potreban za ovu sjednicu, to je jednostavno svečani čin kojim mi odajemo i dodjeljujemo priznanje počasnih građana Ericu Nelsonu i Johannu Sattleru”, objasnio je lider mostarske SDA koji je bio i inicijator dodjele navedenih priznanja.

 Svečana sjednica će se održati 12. januara u 10 sati kako je i planirano u svečanom okruženju, te se kako je naglasio nada, da će se tom događaju pridružiti i oni koji su osporavali poštivanje procedure kad je u pitanju ova svečanost.

 “Naknadna pamet je bila poslije ovih sankcija i tada su počele ove priče kako nije bilo nekog dogovora i nekog sporazuma. Žao mi je što je do toga došlo”, poručio je Marić.

Previous Spriječiti nasilje Dodikove politike nad istinom, zakonima i ljudima

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.