Izetbegović: Više bih bio zabrinut da je Radončić kandidat umjesto Bećirovića

Izetbegović: Više bih bio zabrinut da je Radončić kandidat umjesto Bećirovića

U Narodnom pozorištu Mostar održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”, na kojoj se prisutnima obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja podsjetio na ratne strahote kroz koje je Mostar prošao, naročito rušenje Starog mosta, ali i na period postratne obnove, te političke izazove sa kojima se ovaj grad suočavao.

“Obnova je išla teško, sporo. Turizam i privredni život se teško vraćao. Velež je istjeran sa svog stadiona, Lokalni izbori nisu održavani. A onda je prije pet, šest godina sve krenulo. Mostar se u svim segmentima podigao iz pepela. Danas je to ponovo grad na koji smo ponosni. Rat je daleko iza nas, pandemija je na izdisaju, Most se podigao iz Neretve, čaršija nikad ljepša, markantna crkva se dovršava, održani su Lokalni izbori, Velež pobjeđuje, Lana nam je donijela prvu zlatnu medalju u individualnom sportu, gradnja bazena jučer je zvanično otpočeta, osigurana su sredstva za tunel Prenj, završena je cesta od Stoca do Neuma, a odnosi naroda i ljudi sa obje obale Mostara sve su bolji”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na rezultate rada Vlade FBiH u proteklom periodu, naročito na ekonomske parametre koji su porasli tokom posljednjeg mandata. Mostar je, dodao je, BiH u malom, grad u kojem je kondenzovana historija BiH, od Srednjeg vijeka i stećaka, preko osmanskih kaldrma i čaršija, Austrougarske, Tita i partizana, sve do rahmetli Alije Izetbegovića i ljiljana, abrahamskih bogomolja koje se dodiruju i nadopunjavaju.

“Sve je to u nama i oko nas i ničega se ne odričemo. Mostar je multietnička sredina koja taj svoj kapacitet zanavlja”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima sa susjednim državama i među domaćim političkim faktorima, Izetbegović je istaknuo da je neophodno više korektnosti i poštovanja.

“Susjedne zemlje su od BiH kroz historiju imale samo dobro. Ova zemlja im je davala svoje ljude, stotine hiljada građana. Među njima njihove predsjednike, umjetnike, sportiste. Nikada se nismo miješali u njihove unutrašnje odnose. Vrijeme je da se i oni prestanu miješati u unutrašnje odnose BiH. Njihov paternalizam je donio ozbiljne probleme onima koje su navodno štitili. Vrijeme je da sa nama riješe otvorena pitanja”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović zatim na brojne nepravde na račun bošnjaka u proteklim godinama, ali i na aktuelne blokade i opstrukcije koje su usporavale razvoj i otežavale život građana.

“Pozivam ih da se ostave uzaludnog posla. Narodi i građani u BiH će nastaviti živjeti ravnopravni, sigurno. U ime SDA pozivam predstavnike srpskog naroda na prestanak sukoba, na puno pomirenje i saradnju u stabilizaciji prilika u BiH. Ova naša zajednička zemlja traje već 1.000 godina i nastavit će da traje, sigurno”, izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi sa hrvatskim narodom, Izetbegović je naglasio potrebu postizanja dogovora oko važnih pitanja.

“Dogovor se može postići i po pitanju Izbornog zakona i neophodnih izmjena Ustava, ali taj će dogovor morati uzeti u obzir i očekivanja bošnjačkih i građanskih stranaka. Ništa neće biti postignuto pritiscima, prijetnjama, udruživanjem dvojice protiv jednog, niti nametanjem od strane OHR-a. Morat će se uzeti u obzir i naši zahtjevi. Ovih dana se ponovo nešto oko OHR-a dešava. Morat će se u obzir uzeti i naši zahtjevi, sigurno”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o sintagmi “legitimni predstavnici”, Izetbegović je kazao da je legitiman svaki onaj koji je izabran u skladu sa Ustavom i zakonima, a da nisu legitimni oni koji su odgovorni za ratne zločine i kršenja zakona. Izetbegović je poručio da sve probosanskohercegovačke stranke moraju napraviti jedinstven front koji će raditi u interesu države BiH.

“Moramo definisati crvene linije, jačati državne institucije, ojačati vladavinu prava i napraviti sistem u kojem će svi biti jednaki pred zakonom. To je jedini put da pridobijemo i one koji su rođeni u ovoj zemlji, a koji su u jednom trenutku se okrenuli protiv nje pod utjecajem propagande”, poručio je Izetbegović.

Bošnjački narod, dodao je, ima intuiciju i inat i ne voli kada se 11 stranaka udruži protiv jedne i kada u tom procesu učestvuju neki međunarodni faktori.

“Uzalud potcjenjuju pamet i pamćenje Bošnjaka. Što se ujedinjuju protiv mene i što se stranci sa njima ujedinjuju? Zato što ih ja ne slušam. Ja samo vama polažem račune”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja iz publike, Izetbegović je kazao da SDA teži formiranju probosanskohercegovačkog bloka, uprkos lošim iskustvima sa nekim strankama koje se deklarišu kao takve, a koje su, kako je to pitanje sugerisalo, utjecale na posljednji izbor gradonačelnika Mostara.

“Da vam pravo kažem, nisam to pročitao. Rekli su mi da me optužio da ratnohuškački nastupam. A pri tome je bio u blizini HDZ-ovog sjedišta i nije njih ni spomenuo”, izjavio je Izetbegović u odgovoru na pitanje o posljednjim optužbama kandidata za Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića.

Fahrudin Radončić je, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje o tome ko bi bio ozbiljniji rival kao kandidat oponentskog bloka, mnogo ozbiljniji kandidat od Bećirovića.

“Kada se ponudite za takvu poziciju, onda morate biti sigurni da možete nešto ponuditi u ovakvim okolnostima. Gospodin Bećirović je na budžetu pola života. Piše otvorena pisma. Da li se neko sjeća jedne rečenice iz tih pisama? A koštala su nas dva miliona KM. Naravno da su mogli imati jače kandidate. Uz sve naše prepirke sa gospodinom Radončićem, mi ne možemo kazati da on nije napravio velike stvari, opipljive i vidljive, stvari koje će ostati iza njega. Da je Radončić umjesto Bećirovića, ja bih bio zabrinutiji”, izjavio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šerif Špago, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK Edin Mušić i predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić.

Previous Izetbegović: Osiguravanje boljih životnih uvjeta za mlade je nulti prioritet SDA

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.