Izvršni odbor KO SDA HNK održao svoju redovnu sjednicu

Izvršni odbor KO SDA HNK održao svoju redovnu sjednicu

U sjedištu Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije u Mostaru, Izvršni odbor održao je svoju četrnaestu sjednicu. Nakon usvajanja zapisnika članovi ovog tijela pristupili su radu na sjednici koja je na dnevnom redu tretirala šest tačaka dnevnog reda.

Uvodnim izlaganjem, sekretar Almir Ačkar prezentirao je zaključke koji su članovi odbora realizirali prema ranijim zaduženjima. Predsjednik Kantonalne organizacije Edin Mušić u analizi političke situacije osvrnuo se na sve važne događaje koji su desile između dvije sjednice. U analitičkom izvještaju Mušić je istakao kako su Vlada i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojili budžet i sve finansijske planove za 2022. godinu, čime je stvorena realna pretpostavka za dalji razvoj ovog područja, kao i potpuna osnova stabilnosti funkcioniranja svih institucija. Članovima je prezentirana i finansijska konstrukcija značajnih sredstava, koja se sa kantonalnog nivoa transferiraju kao podrška svim gradovima i općinama na području ovog kantona.  Posebna pažnja usmjerena je na podršku i pomoći zdravstvenim ustanovama u Konjicu, Mostaru,Stocu, Mostaru Jablanici i Prozoru,  Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kulturnim institucijama, sportskim kolektivima i vjerskim organizacijama, kao i osiguranju sredstava za završetak radova na zgradi Skupštine HNK. U političkom presjeku stanja analizirani su pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH u kojima učestvuje SDA. Kantonalna organizacija je iskazala punu podršku predsjedniku Izetbegoviću i pregovaračkom timu SDA u iznalaženju najboljeg rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Mušić istakao je kako je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju usmjeriti jačanju rada svih mjesnih odbora Stranke demokratske akcije u HNK. Naglašeno je kako Kantonalna organizacija SDA HNK ima 101 mjesni odbor, te da oni predstavljaju esencijalnu snagu stranke i trebaju biti pokretač svih bitnih procesa u usmjeravanju rada općinskih i gradskih organizacija. Svi članovi Kantonalne organizacije kroz svoje sugestije podržali su ovu ideju, te formirali zaključak kojim se zadužuju sve stranačke organizacije da selektivno sagledaju stanje u svakom mjesnom odboru, te u saradnji sa Kantonalnom organizacijom afirmativno rade na jačanju i promoviranju svih odbora SDA na području HNK.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK Elvedin Grcić u svom izlaganju napravio je presjek stanja u radu Skupštine, precizirajući uvijete i pripremu Kluba za usvajanje Budžeta HNK i svih važnih finansijskih dokumenata. Grcić je podsjetio organizaciju o dosadašnjem radu ovog zakonodavnog tijela u aktuelnom mandatnom periodu, apostrofirajući sve važne akte koji su do sada usvojeni. Također, Grcić je prezentirao zahtjev za održavanje tematske vanredne sjednice iz oblasti zdravstva koja bi se trebala održati u narednom periodu.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. Rašid Hadžović sistematski je obrazložio rad Vlade HNK u periodu između dvije sjednice obrazlažući dokumente koje je izvršna vlast usvojila, kao i razloge za odgađanje izjašnjavanja o određenim zakonima. Hadžović je kazao kako je ministarstvo koje predvodi iskazalo opredijeljenost sistematske podrške mladima, između ostalog i strategijom za mlade, ali kontinuiranoj podršci Univerzitetu „Džemal Bijedić“, za koje je u Budžetu HNK uvećan iznos redovnih izdvajanja.

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA pozdravio je prijem velikog broja mladih osoba za obavljanje pripravničkog staža, te u institucijama HNK, te pohvalio napore Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministra finansija HNK za osiguranje sredstava i dodjelu stipendija svim studentima koji su ispunili formalne uslove, kao i dodjelu sredstava za pomoć mladim naučnicima-istraživačima sa područja ovog kantona.

Previous Kantonalna organizacija SDA HNK i Gradska organizacija SDA Mostar iskazuju podršku predsjedniku Izetbegoviću u procesu pregovora koji se vode u Neumu

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.