Obilježen Dan nezavisnosti u Mostaru

Dan nezavisnosti BIH

Obilježen Dan nezavisnosti u Mostaru

Manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) održala se jučer u Mostaru, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Muzeja Hercegovine, Centra za kulturu i Pozorišta lutaka Mostar.

Program manifestacije počeo je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović osvrnuo se na put kojeg je Bosna i Hercegovina prošla od 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada su građani BiH skoro dvotrećinskom većinom na referendumu izglasali da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverena i samostalna država, članica međunarodne zajednice.

Džaferović je podsjetio na period agresije na BiH, te poslijeratne političke borbe za izgradnju države po mjeri svih njenih građana, dotakavši se i aktuelnog trenutka, krize koja uz blokadu vlasti već mjesecima potresa našu zemlju.

»Postoje brojne opstrukcije, blokade, smetnje, jer su te retrogradne, velikodržavne ideologije nažalost još uvijek žive i u političkoj borbi s njima mi smo napravili ogromne iskorake. Bosna i Hercegovina danas je mnogo snažnija i mnogo stabilnija, bez obzira na sve probleme koje mi danas imamo, nego što je bila 29. februara i 1. marta 1992. godine, nego što je bila na dan prijema, recimo, u Ujedinjene nacije«, poručio je uz ostalo Džaferović.

On je to rekao nakon što je, sa još desetinama delegacija sa državnog, federalnog, kantonalnog i nivoa opština i gradova u HNK, te organizacija proisteklih iz Armije BiH i MUP-a RBIH-a, položio cvijeće i odao počast poginulima u borbi za nezavisnost BiH na mostarskim Šehitlucima.

Šefik Džaferović

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Džaferović je pozdravio odluku Evropske unije o raspoređivanju dodatnih snaga EUFOR-a u BiH, pogotovo u povratničkim sredinama.

»Čim je krenula ova kriza, ja sam pozivao autoritete i iz NATO-a i iz EUFOR-a da pojačaju svoje snage u BiH, jer na taj način se odvraća zlo, na taj način sprječavamo nastanak krize. Bolje je rasporediti nekoliko hiljada, na primjer, vojnika ovdje u BiH i prevenirati bilo kakvu eventualnu krizu. Bolje je uraditi to, nego gasiti kasnije požar«, kazao je uz ostalo Džaferović.

Nakon odavanja počasti poginulim borcima na Šehitlucima, u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru održana je svečana akademija, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Muzeja Hercegovine, Centra za kulturu Mostar i Pozorišta lutaka Mostar, a pod pokroviteljstvom Edina Mušića, Poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Skupštine BiH, i Šerifa Špage, Predsjedavajućeg skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U obraćanju prisutnima na svečanoj akademiji, Špago je uz ostalo kazao kako se danas, 30 godina od referenduma za nezavisnost, ponovo suočavamo sa blokadom institucija BiH.

»Prije 30 godina pokušali su barikadama i tenkovima razoriti i uništiti državu. Danas iste te politike pokušavaju to uraditi na perfidniji način – blokadom rada državnih institucija i sprječavanjem donošenja odluka od vitalnog interesa za građane, a to su odluke kojima se trebaju dostići standardi modenih evropskih država u svi oblastima života«, rekao je uz ostalo Špago.

On je poručio da te politike neće ni u ovom vremenu uspjeti, te će uz podršku velike većine građana, ali i uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice, biti poražene.

Mušić je uz ostalo rekao kako trebamo biti »posebno oprezni i u svakom trenutku spremni da pravovremeno odgovorimo na bilo kakve pokušaje disolucije Bosne i Hercegovine«.

»Borba za svaki njen pedalj, državnu stabilnost i njenu održivost nikada nije prestala, samo za razliku od devedesetih godina, ovog puta koristimo neka druga sredstva. Danas moramo imati puno mudrosti, i pravim odabirom, promišljenim koracima, treba da djelujemo na njenom osnaživanju, da najodgovornije postupamo i pristupamo našim obavezama i damo doprinos izgradnji i napretku jedine nam domovine«, rekao je uz ostalo Mušić.

Svečana akademija je održana uz prigodan kulturno-umjetnički program, te uz prisustvo brojnih zvanica, na čelu sa članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, koji se takođe obratio skupu.

Previous Delegacija Kantonalne organizacija Žene SDA HNK obilježile Dan nezavisnosti BiH

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.