Održana svečana sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić”

Univerzitet Džemal Bijedić

Održana svečana sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić”

U Centru za kulturu Mostar održana je svečana sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Sjednica je dio programa kojim se obilježava 45. godišnjica Univerziteta.

 Rektor Unverziteta “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica u izjavi za novinare podsjetio je da je UNMO četvrta visokoškolska ustanova osnovana u BiH, a 18. u bivšoj Jugoslaviji.

– Javni smo univerzitet, akreditirano i reakreditirano u uslovima Bosne i Hercegovine pored toga što ima dosta visokoškolskih ustanova, a to znači veća kvaliteta. Otvoren smo univerzitet, imamo kampus, imamo značajnu međunarodnu saradnju i nešto više od 4.000 studenata i zbog svega toga imamo određeni potencijal koji ovdje nije dovoljno iskorišten kako bi se naša zemlja što više i što brže približila standardu, odnosno euroatlanskim integracijama – kazao je Zlomušica.

Dodao je kako Univerzitet “Džemal Bijedić” planira proširenje svoga rada.

– Ovih dana radimo akreditaciju studijskih programa, zbog nekih problema u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH to nije urađeno, ali u sljedećem periodu pokušat ćemo napraviti analizu toga i vršiti neku simbiozu, kombinaciju što se tiče organizacijskih jedinica, ali i studijskih programa – naveo je rektor.

Po njegovim riječima, posebno ga ispunjava što je bio u prilici nagraditi najbolje studente.

– To su studenti koju su u ova, da tako kažem, turbulentna, a često i sumorna vremena, uspjeli pronaći dovoljno motiva i snage da budu najbolji među najboljima i posebno mi je zadovoljstvo čestitati im na njihovom uspjehu – kazao je Zlomušica.

Svečano obilježavanje ovog značajnog jubileja počelo je prije sedam dana polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Program obilježavanja je nastavljen promocijom i prezentacijom publikacije “45 godina Univerziteta Džemal Bijedić”, a u petak, 11. februara, održana je dodjela rektorove nagrade za najbolje studente.

Tokom vikenda je održana promocija doktora nauka i izložba u saradnji s Muzejem Hercegovine, te sportska takmičenja u šahu i karateu.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šerif Špago i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona Edin Mušić prisustvovali su svečanoj sjednici Senata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koja je održana povodom obilježavanja 45. godišnjice Univerziteta.

Previous Održan radno-konsultativni sastanak predstavnika Asocijacije mladih SDA HNK i Kantonalne organizacije Žene SDA HNK

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.