Svi studenti u HNK dobili stipendije

Svi studenti u HNK dobili stipendije

U dvorani zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prisustvu dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK potpisao je ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja u studenski dom.

U uvodnom obraćanju ministar Hadžović podsjetio je kako je Vlada na prijedlog Ministarstva dala saglasnost da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni konkurs i ispunili formalno-pravne uvjete dodjeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021/2022. godinu.

„Za akademsku 2021/2022. godinu svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili su stipendiju. Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Hercegovačko-neretvanski kanton ukupno stipendira oko 2700 studenata. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Vlada HNK ovakvim pristupom žele pokazati svoju maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utiču na podršku i razvoj visokog obrazovanja, te poboljšaju uvjete studentskog standarda, u okviru kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja. Također, cilj je da svaki naš student iz HNK ima neku stipendiju, bilo od Kantona ili nekih drugih stipenditora“, kazao je ministar Hadžović.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odgoj i obrazovanje postavila je kao jedan od najbitnijih prioriteta u svome radu. Uz brojne do sada poduzete aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta obrazovanja, te kvalitete same nastave (obnova škola i školskih sportskih dvorana, prijevoz učenika, kolektivni ugovori, asistenti u nastavi…), Vlada posebnu pažnju posvećuje visokom obrazovanju. Od početka mandata, uz redovitno financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“, sistemski smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove s konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom. Ove godine prvi put za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanske županije izdvojeno je 269.600,00 KM. Također, potpomognut je i rad oba sveučilišta u Mostaru s ciljem profesionalnoga nadograđivanja mladih naučnika i asistenata. Na ovogodišnjem konkursu za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, svi studenti koji zadovoljavaju postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim domovima, te za to izdvajamo oko 3,3 miliona KM“, kazao je predsjednik Herceg čestitajući stipendistima i zaželjevši im uspješan nastavak školovanja.

„Vrlo sam zahvalna na ovoj stipendiji zato što ona ne predstavlja samo finansijsku podršku, nego i prepoznavanje mog truda i zalaganja u prošlosti i motivaciju za budućnost. Hvala ministru i predsjedniku Vlade što prepoznaju naš trud i rad, i što velikom broju studenata pružaju podršku, koja nam itetkako znači“, kazala je Ena Haznadar, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Vlade i Ministarstva u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti stalno raditi na poboljšanju kvalitete studentskog standarda.

(mostarski.ba)

Previous Sjećaš li se Hera?

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.