33.GODIŠNJICA OSNIVANJA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE

33.GODIŠNJICA OSNIVANJA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE

Na današnji dan, zvanično prije 33 godine, 26. maja 1990. godine, osnovana je Stranka demokratske akcije, a za njenog predsjednika izabran je rahmetli Alija Izetbegović, koji je nedugo nakon toga postao i prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije bila je i ostala pokret iznikao iz svog naroda, koji liči na svoj narod. SDA nepobitno, u historijskom kontekstu, predstavlja prvu političku organizaciju nastalu na tlu Jugoslavije, nakon više od četiri decenije jednopartijskog sistema.

SDA je, nakon ubjedljive pobjede na izborima i masovne podrške naroda, predvodila borbu za nezavisnost Bosne i Hercegovine i razvoj demokratije. Organizovala je referendum o nezavisnosti, predvodila pokret otpora, njeni članovi su predvodili osnivanje Patriotske lige, Armije Republike Bosne i Hercegovine, čuvala i razvijala institucije države, vratila ime Bošnjak i naziv bosanskog jezika, baštinila slobodu govora i mišljenja, razvijala diplomatske odnose širom svijeta i nema tog medija niti te kampanje koja bi mogla umanjiti njenu historijsku ulogu i njen značaj.

Danas, više od tri decenije nakon toga, Stranka demokratske akcije ima više od stotinu hiljada (100 000) članova te podršku skoro 300 hiljada građana naše domovine.

Savršena nije, ima grešaka, baš kao i sve političke stranke na svijetu, a na nama je da je popravljamo tamo gdje treba i na način na koji treba, jer je jaka i snažna SDA garant opstojnosti i države i naroda, čemu posebno svjedočimo posljednjih mjeseci. Ona je iznikla iz naroda i liči na svoj narod, sa svim svojim prednostima i manama.

Svim članovima, simpatizerima, prijateljima i građanima čestitamo 33 godine od osnivanja Stranke demokratske akcije!

Previous Održan radno-konsultativni sastanak delegacija Asocijacije mladih SDA HNK i Asocijacije mladih SDA Livanjskog kantona

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.