Čestitka predsjednika KO SDA HNK povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka predsjednika KO SDA HNK povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prije trideset i jednu godinu, snagom demokratske volje, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu jednakih i ravnopravnih naroda i građana. Za nezavisnost koju danas slavimo zahvalni smo pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Herecegovine, koji su našu domovinu odbranili od brutalnih nasrtaja agresora. Posebno smo zahvalni najboljim sinovima koji su za odbranu naše domovine i za ideje slobode i jednakopravnosti položili svoje živote. Njihove humke opomena su svim generacijama da sloboda i nezavisnost koju danas imamo nisu olako stečene. Zato ih se na ovaj dan sjećamo s posebnim poštovanjem.

Iako još uvijek postoje snage koje nisu odustale od razaranja i prekrajanja granica Bosne i Hercegovine, iskrene patriote snažno se bore i istrajavaju u očuvanju domovine, jer nismo i nikada nećemo dozvoliti njena prisvajanja i svojatanja. Ljubav prema domovini pokazuje se čuvanjem univerzalnih i općih prava svih građana, ali i otklanjanjem barijera koje stoje na putu napretka države. Domoljublje nije kruti nacionalizam koji građane dijeli po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i kreiranje neslaganja i nereda među stanovništvom. Domoljublje je izgradnja ambijenta u kojem će se svi građani osjećati ugodno i sigurno, a ovaj praznik je naš motiv za stvaranje društva jednakih prava i demokratskih sloboda. Zato ćemo i dalje na temelju bogatstva različitosti, jedinstvom, snagom volje, otporom i dijalogom raditi na razvoju naše države u okviru euroatlanske zajednice. Kako bi te ciljeve ostvarili trebamo se osloniti na obrazovane, kreativne mlade ljude koji će je činiti snažnijom, jačom i koji će je dodatno unapređivati.

Opčinjenost nametnutim lažnim vrijednostima nas omamljuje i udaljava od stvarnih, te ostavlja ljude u vatri ravnodušnosti i bez iskrenosti u srcu, bez koje nema iskrenosti u spoznaji i djelu. Stoga, poštovane građanke i građani, moramo vjerovati u sebe, čuvati i njegovati porodične i prijateljske odnose, međusobno se podržavati u borbi koja nam je suđena. Nema umora na tom putu, putu napretka za našu domovinu.

Ovaj praznik obilježavamo ponosno i dostojanstveno, sa željom da nam domovina bude još snažnija i prosperitetnija za sve njene građane.

Čestitam Vam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
Edin Mušić

Previous Održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.