U Mostaru održane sjednice Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK i  Skupština Kantonalne organizacije SDA HNK

U Mostaru održane sjednice Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK i  Skupština Kantonalne organizacije SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK sklopu priprema za osmi Kongres stranke, u Mostaru je održao sjednicu na kojoj su razmatrane četiri tačke dnevnog reda. U uvodu, predsjednik Edin Mušić prezentirao je aktuelne političke informacije u ovom kantonu i Bosni i Hercegovini, što je predstavljalo uvertiru za razmjenu mišljenja i stavova članova Izvršnog odbora.

Značajan dio diskusija u uvodu sjednice odnosio se na proces pregovora za formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Izvršni odbor potvrdio je dosadašnji pristup pregovaračkog tima SDA HNK i dao podršku rukovodstvu Kantonalne organizacije i pregovaračkom timu da nastavi razgovore koji će dovesti do formiranja Vlade u ovom kantonu vodeći računa o zaštiti interesa Bošnjaka i ostalih građana koji žive na području HNK kako bi se došlo funkcionalne vlasti na bazi pariteta. Navedeno je kako je SDA opredjeljenja da se Vlada formira u što skorijem vremenu, uvažavajući izborne rezultate, izraženu volju građana i sve demokratske principe.

U nastavku sjednice, članovi IO KO SDA HNK su u skladu sa predviđenim rokovima i dinamikom utvrđivanja i izbora kandidata za osmi Kongres stranke usvojili prijedloge koje je delegirala Kantonalna organizacija SDA na osnovu usaglašenih prijedloga iz gradskih i općinskih organizacija i uputili ih Skupštini Kantonalne organizacije SDA HNK na potvrđivanje.

Članovi Izvršnog odbora jednoglasno su usvojili prijedlog svih stranačkih organizacija SDA u HNK kojim se ispred ovog područja predlaže Bakir Izetbegović za predsjednika SDA.

Za potpredsjednika SDA, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK predložio je Šerifa Špagu, dugogodišnjeg istaknutog člana stranke, iskusnog, profiliralnog političara sa bogatim iskustvom i znanjem.

Neposredno nakon sjednice Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK, održana je sjednica Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK. Na početku zasjedanja, verifikaciona komisija utvrdila je potrebni kvorum čime se pristupilo radu i odlučivanju na sjednici.

Usvajanjem zapisnika sa treće Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK,  predsjednik Mušić informirao je članove ovog tijela o svim važnijim pitanjima koji su pred članovima i rukovodstvom SDA u HNK i Bosni i Hercegovini, kao izazovima i očekivanjima u narednom periodu.

Nakon iznesenih stavova rukovodstva i članova Skupštine Kantonalne organizacije SDA HNK, predsjednik Mušić iznio je prijedloge Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK na izjašnjavanje članovima Skupštine. Poslije sugestija i mišljenja koje su uslijedile, članovi Skupštine usvojili su prijedloge Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK, te jednoglasno usvojili prijedlog da kandidat za predsjednika SDA ispred HNK bude Bakir Izetbegović, a Šerif Špago kandidat za potpredsjednika.

Previous Predsjednik Izetbegović u radnoj posjeti Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.