Članovi predsjedništva SDA posjetili jug Hercegovine

Članovi predsjedništva SDA posjetili jug Hercegovine

Potpredsjednik SDA Refik Lendo i članovi predsjedništva SDA Nermin Mandra i Sedad Dedić, provodeći Odluku predsjedništva stranke koja predviđa obilazak svih odbora u BiH, boravili su u radnoj posjeti Hercegovini.

Iz sjedišta Kantonalne organizacije SDA HNK, gdje je održan konsultirajući sastanak i upoznavanje o stanju na ovom području, organizirana je posjeta Gradskoj organizaciji SDA Čapljina i Općinskoj organizacija SDA Stolac, tokom koje su se članovi predsjedništva stranke sastali sa predstavnicima i članovima ovih odbora. Centralni događaj posjete Hercegovini bila je javna tribina o političkoj situaciji u BiH koja je održana u kulturnom centru Mostar-sjever.

Članovi Predsjedništva SDA, te predsjednici Kantonalne organizacije SDA HNK i Gradske organizacije SDA Mostar tokom svojih tematskih izlaganja na tribini, koja je privukla veliki broj zainteresiranih sa šireg područja Mostara, govorili su o konkretnim mjerama koje poduzima SDA kao odgovor na aktuelnu političku, ekonomsku i društvenu situaciju u BiH, ali i na sve češće nasrtaje na suverenitet BIH populističkim potenciranjem ideja podjela i secesionizma, kako bi se izazvala napetost i strah kod građana naše zemlje.

Istaknuto je kako izjave koje svakodnevno plasira Dodik uglavnom nemaju nikakvu pravno utemeljenje u aktuelnim zakonskim regulativama Bosne i Hercegovine i služe za skretanje pažnje sa osnovnih životnih problema. Ne postoji pravna mogućnost vraćanja nadležnosti koje su sa entiteta preneseni na Bosnu i Hercegovinu. Za takvu odluku potrebna je saglasnost Parlamenta BiH i svaka druga akcija značila bi krivično djelo koje ne može biti priznato u domaćem i međunarodnom pravu, istaknuto je na tribini.

Naglašeno je i kako je SDA kao državotvorna stranka zainteresirana za izmjenu Izbornog zakona koji će biti u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravnim principima i presudama Ustavnog suda BiH. U tako važnom procesu ne može se izdvajati samo jedno pitanje koje je u interesu bilo kojeg naroda, jer takav pristup stvara netačnu sliku pravnog i političkog stanja u BiH, istakli su izlagači.

Sumirajući posjetu svim odborima SDA u Hercegovačko-neretvanskon kantonu, članovi predsjedništva SDA BiH su konstatovali kako je organizacija stranke u Hercegovini na zavidnom nivou, te da je optimizam i odvažnost ovdašnjeg stanovništva snaga na kojoj se gradi budućnost Bosne i Hercegovine.

Previous U Konjicu, Jablanici i Prozoru održane tribine o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2022. Sva prava pridržana.