Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK u Mostaru je održao redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano pet tačaka dnevnog reda. Izvještajem o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice koje je prezentirao sekretar Almir Ačkar usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice.

Predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić u analizi političke situacije osvrnuo se na zasjedanje Glavnog odbora SDA naglašavajući značaj i političku težinu zaključaka koji su proizašli sa te sjednice. Analizirane su dosadašnje okolnosti pregovora o izmjenama Izbornog zakona, kao i razlozi koji su doveli do odgađanja pregovora. Mušić je tokom izlaganja istakao i značajne aktivnosti koje je u posljednjem periodu uradila Vlada Federacije BiH. U osvrtu na rad Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona izdvojen je sistematski pristup planiranju i usvajanju finansijskih planova u ovom kantonu, te završne pripreme u oblikovanju budžeta HNK za 2022. godinu. Posebno je istaknut značaj potpisivanja kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja HNK koji je uspješno realizirao ministar Hadžović.

Predsjedavajući Skupštine HNK i potpredsjednik SDA Šerif Špago govorio je o radu zakonodavnog tijela u ovom kantonu i zakonima koji su proceduri, tretirajući izmjene i dopune zakona o socijalnoj zaštiti, prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o turističkim zajednicama, kao i strategiju ruralnog razvoja HNK za period 2021.-2027. godina.

Ministar finansija Adnan Faladžić predstavio je sve finansijske dokumente koji su izrađeni i usvojeni, sa posebnim osvrtom na konačni izgled budžeta HNK za 2022. godinu. Istaknuto je kako ovaj kanton ima potpunu finansijsku stabilnost, kako se u svim oblastima bilježe pozitivni finansijski parametri, te da će budžet u narednoj godini uprkos povećanjima izdataka u brojnim resorima, biti uvećan za 11 miliona KM.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović u punom obimu je predstavio sve javne pozive koje provodi ovaj resor, navodeći kako se maksimalno ulažu napori za poboljšanje svih segmenata u oblasti obrazovanja, navodeći kako je pored redovnog poticaja studenata kroz stipendiranje ove godine prvi put raspisan Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima, što ukazuje opredjeljenost za dodatan stimulans razvoju nauke.

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici pored navedenog donio je niz prijedloga, zaključaka i kadrovskih preporuka.

Previous <strong>U Mostaru održana redovna sjednica IO KO SDA HNK</strong>

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.