Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru održala je redovnu sjednicu, na kojoj je razmatrano pet tačaka dnevnog reda.

Sekretar KO SDA HNK Almir Ačkar na otvaranju je upoznao prisutne članove o aktivnostima koje su prema zaduženjima urađene na provođenju i realizaciji obaveza sa prethodne sjednice.

Predsjednik Edin Mušić napravio je politički presjek situacije i aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini između dvije sjednice, sa osvrtom na aktivne procese koji su aktuelni na području HNK. Mušić je posebno rezimirao turbulentne političke procese u izboru gradonačelnika Mostara, navodeći da je pobjedu probosanskog bloka stranaka oskrnavio defetistički pristup Naše stranke, zbog čega je HDZ BiH ponovo dobio poziciju gradonačelnika Mostara. Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK podrobno je analizirao stavove Kantonalnog odbora HDZ BiH, te ukazao na nerazuman pokušaj preseljenja Ministarstva za pitanje boraca HNK iz administrativne zone na lokaciju koja ni po jednom mjerljivom kriteriju nije adekvatna. Pozivamo Vladu HNK da zaustavi ovaj proces i ovaj resor zadrži u centralnoj zoni Mostara, gdje su sjedišta i ostalih ministarstva.

IO KO SDA HNK pozdravlja Odluku Vlade HNK o dodjeli koncesija za razvojni projekt gradnje vjetroelektrane Pločno, kao i usvajanje Prostornog plana na Skupštini HNK. Rukovodstvo i članovi IO KO SDA HNK smatraju neočekivanim i neprihvatljivim pritisak Elektroprivrede BiH prema mendžmentu i uposlenicima Hidroelektrane Jablanica, a odnosi se na organizaciju rada i brojnost uposlenika. Predsjednik Mušić još jednom je ukazao na diskriminatorno ponašanje HDZ BIH u Stocu i Čapljini zbog odbijanja da se u tim sredinama izaberu predsjedavajući općinskih, odnosno gradskih vijeća koji prema Ustavu i izbornim rezultatima pripadaju predstavnicima Bošnjaka.  Dvostruki standardi i parcijalna demokracija prepoznatljiv je politički stil HDZ BiH, koji licemjerno prakticiraju samo na području HNK. Pozivamo međunarodne zvaničnike, prvenstveno Visokog predstavnika u BiH, da zaštite pravni poredak ove zemlje i izbornu volju građana, te da djeluju u skladu sa ovlastima koja su im na raspolaganju. HDZ BiH poručujemo da u skladu sa iskazanom voljom o jednakoj zastupljenosti svih naroda koju su zagovarali prilikom izbora Gradonačelnika u Mostaru primijene u Stocu i Čapljini i time na djelu dokažu svoje demokratske kapacitete.

U sklopu aktivnosti za obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, na sjednici su predstavljeni planirani događaji kojima će se obilježiti jedan od najznačajnijih historijskih datuma naše domovine. Predsjednik Mušić je naglasio kako su članovi Stranke demokratske akcije u HNK, kao i svih prethodnih godina, direktnim angažmanom učestvovali u planiranju i organizaciji velikog broja događaja kojima će se u narednim danima od Konjica do Čapljine proslaviti Dan nezavisnosti BiH.

Na kraju sjednice predsjednik Mušić je u ime IO KO SDA HNK i svoje lično ime čestitatao 44. godišnjicu Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Previous Rukovodstva SDA HNK i GO SDA Mostar održali sastanak sa Šefikom Džaferovićem

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2022. Sva prava pridržana.