Predstavnici Kantonalne organizacije SDA HNK prisustvovali obilježavanju 29. godišnjice zločina na Uborku i Sutini kod Mostara

Predstavnici Kantonalne organizacije SDA HNK prisustvovali obilježavanju 29. godišnjice zločina na Uborku i Sutini kod Mostara

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK, Edin Mušić polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku kod Mostara prisustvovao je obilježavanju 29. godišnjice zločina kojeg su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počinili 1992. godine.

Pripadnici srpskih vojnih formacija tada su zarobili 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja i pretvorili ih u prostorijama FK Lokomotiva odakle su u noći s 13. na 14. juna dovedeni na lokalitet Uborak gdje su strijeljani.

Porod ovog strašnog zločina, u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi porodica Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Ovaj prvi masovni ratni zločin počinjen u Mostaru u posljednjem ratu, iako je  istražen i dokumentiran, nikada nije doživio sudski epilog.

Obilježavanje godišnjice organizirali su Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar.

Previous Delegacija Kantonalne organizacije SDA HNK održala radni sastanak sa Gradskom organizacijom SDA Mostar

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.