Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Poštovane građanke i građani,

Prije sedamdeset i devet godina, u Mrkonjić Gradu, naša domovina definirana je kao jedinstvena i nedjeljiva država svih njenih građana i ravnopravnih naroda, čime je postavljen pečat na njenu multietničnost i državotvornost.

Uprkos nacionalističkim politikama očuvan je i učvršćen bosanskohercegovački identitet i državno-pravni suverenitet. Naši patrioti oduprli su se i usprotivili fašističkoj ideologiji i sačuvali baštinu temeljenu na suživotu svih naroda  koji žive u Bosni i Hercegovini. Zato ih se danas prisjećamo s posebnim pijetetom. Tokom svoje historije naša domovina izložena je mnogim nasrtajima i osporavanjima, a najteži period bio je devedesetih godina. Zato se na ovaj Dan s dubokim poštovanjem i neizmjernom zahvalnošću sjećamo i svih patriota koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu odbranili i sačuvali njen suverenitet i teritorijalni integritet i dali svoje živote. Oni su naš podstrek da konstantno radimo na jačanju demokratske Bosne i Hercegovine, zemlje svih građana i naroda bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. 

U izuzetno složenim, svakodnevnim političkim prilikama, vođeni herojskom borbom naših patriota, imamo obavezu da povjerenjem, poštovanjem i dijalogom po ko zna koji put potvrdimo da u Bosni i Hercegovini, na svakom njenom pedlju, ima mjesta za sve građanke i građane. Uprkos različitim političkim napadima i previranjima, jačanju fašističkih i separatističkih ideja čiji je cilj kreiranje podjela, naš put vodi ka jačanju domovine u političkom, privrednom i društvenom pogledu i stvaranju zajednice bez obzira na kulturne i vjerske različitosti. One su naša snaga i naše bogatstvo na kojima trebamo graditi jedinstvo i kvalitetniju i bolju budućnost, a nikako kamen spoticanja i razdvajanja. 

Zbog sadašnjih i budućih generacija, kao mnogo puta do sada, mudrošću, istrajnošću i upornošću nećemo dozvoliti podjele, prekrajanja i uništavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. To je naš dug prema ljudima koji su se borili za ovu državu, ali i obaveza prema generacijama koje dolaze. Zato je više nego ikada potrebno da zbijemo redove i zajednički radimo na očuvanju teritorijalnog integriteta i izgradnji domovine i da tragom historijskih činjenica mladim naraštajima prenesemo osjećaj odanosti i čuvanja svoje domovine. Vlastitim patriotizmom pokažimo im da je Bosna i Hercegovina svjetlost, nada, hod prema ispravnom, da je Bosna i Hercegovina „mi“, a ne „ja“ i da je sreća u zajednici, a ne u samoći.

Svim građankama i građanima, sretan Dan državnosti.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK
Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine
Edin Mušić

Previous Izvršni odbor SDA HNK održao XVIII sjednicu

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.