Faladžić: Uspjeli smo uvažiti gotovo sve zahtjeve proračunskih korisnika

Faladžić: Uspjeli smo uvažiti gotovo sve zahtjeve proračunskih korisnika

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koja će biti održana u utorak naći će se Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNK-a za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Proračuna, što je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjednici.

– Važno je izdvojiti da je financijski okvir ovog Proračuna 315 milijuna maraka, što je značajno povećanje u odnosu na planirani Proračun za ovu godinu koji je bio 265 milijuna – kazao je Feni ministar financija HNK-a Adnan Faladžić.

Izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli uvažiti gotovo sve zahtjeve proračunskih korisnika.

Ministar je naveo neke od najvažnijih stavki iz Proračuna kao što je transfer školama gdje su osigurana sredstva za nabavku udžbenika za sve osnovce iz ove županije.

– Osigurali smo besplatne udžbenike za 50-ak škola, odnosno za 16.195 učenika u osnovnim školama. Za to su osigurana sredstva u iznosu od 2,9 milijuna maraka, a sredstva će biti upućena školama odmah nakon usvajanja na Skupštini, nakon čega će se provesti nabavka udžbenika – pojasnio je on.

Istaknuo je i važnost transfera prema Službi za zapošljavanje.

– Razmatrajući aktualnu situaciju, ne samo u kantonu ili BiH, nego u regiji i svijetu, a koja se odnosi na poskupljenja životnih namirnica, Vlada je uvela mjeru podrške nezaposlenim osobama. Pratili smo događanja na višim razinama vlasti –  dodao je ministar Faladžić.

Naveo je i kako će Vlada HNK-a pomoći svim nezaposlenima u kantonu koji se 30. juna nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje tako što će im uputiti jednokratnu pomoć u iznosu od 100 maraka.

Za to je planirano izdvojiti sredstva u iznosu nešto većem od 2,7 milijuna maraka, dodaje ministar.

– Osigurali smo dodatna sredstva za nezaposlene majke porodilje koje su do sada ostvarivale naknadu u trajanju od 6 mjeseci, a to smo sada produžili na godinu dana – podvukao je.

Rekao je i da su prema Skupštini HNK-a, usporedno s Izmjenama i dopunama Proračuna, upućene Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branioca gdje se, prema tom zakonu, planiraju uvesti još dva godišta u egzistencijalnu naknadu.

– Od 1. januara 2023. uvodimo i još jedno godište. Dakle, od 1. septembr idu 1968. i  1969. godište, a od iduće godine ide i 1970. godište – poručio je ministar.

Još je kazao kako bi za jačanje turističkih kapaciteta pri Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša trebalo biti izdvojeno 350 hiljada maraka, dok bi se za pomoć zemljotresom zahvaćenim područjima pri Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo izdvojilo 400 hiljadu maraka.

Transfer za zaštitu porodice s djecom pri Ministarstvu zdravstva rada i socijalne zaštite  iznosio bi 400 hiljadu maraka, a pomoć povratnicima 250 hiljada.

Ministar Faladžić naglasio je kako je ovime riješeno i pitanje zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika, a povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije i visoko obrazovanje.

Predviđena su, kaže, značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih postaja, školskih i sportskih objekata, dovršenje radova na zgradi  Skupštine kantona, kao i za proces obnove i prenamjene hotela ”Ero” u novu zgradu Vlade HNK-a.

Tako bi transfer za sport iznosio 950 hiljada maraka, za kulturu 500 hiljada maraka, za sportsku infrastrukturu 1,3 milijuna, Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu “Džemal Bijedić” po 300 hiljada maraka, dok bi transfer za “Caritas” i “Merhamet” iznosio 200 hiljada maraka.

Također je planiran poticaj poljoprivredi u iznosu od 975 hiljada maraka, kao i potpora gospodarskim subjektima u iznosu nešto većem od 430 hiljada maraka.

Između ostaloga, planirana je i nabavka vozila hitne pomoći domovima zdravlja u iznosu od 650 hiljada maraka, a 480 hiljada maraka izdvojilo bi se za rekonstrukciju i investicijsko održavanje cesta.

(FENA)

Previous Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti SDA HNK u posjeti Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.