Godišnjica partizanskog zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Nevesinje

Godišnjica partizanskog zločina nad Bošnjacima Nevesinja

U Nevesinju je danas prvi put obilježena godišnjica masovnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom kojega su počinile jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u februaru 1945. godine

U Nevesinju je danas prvi put obilježena godišnjica masovnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom kojega su počinile jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u februaru 1945. godine.

“Tog 14. februara masovnim egzekucijama i pojedinačnim ubistvima u gradu i širem području, partizanske jedinice ubile su više od 300 osoba, a tačan broj, zbog stega komunističkog režima, nikada nije utvrđen”, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Komemorativnom skupu, koji je održan u gradskom haremu na mjestu jedne od masovnih grobnica, prisustvovalo je nekoliko desetina Bošnjaka porijeklom iz Nevesinja, a učenja prigodnih sura i dove predvodio je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

“Ovaj zločin je sistematski prešućivan, ostao je van stranica službene historije, uostalom kao i brojni drugi masovni zločini i stratišta na kojima su stradavali Bošnjaci u svojoj novijoj historiji. Bila je to jedna od teških i tragičnih epizoda stradanja nevesinjskih Bošnjaka, svih životnih dobi, među njima jako puno mladog svijeta, žena i djevojaka, mučki pogubljenih, u egzekucijama Desete hercegovačke udarne brigade NOVJ-a”, istaknuo je muftija.

Podsjetio je da je vrhunac egzekucija bio kod sela Kričanje u Podveležju gdje je ubijeno oko 115 osoba.

“Porodicama žrtava nikada nije dozvoljeno da dostojno pokopaju svoje nevino ubijene članove, pod strogim mjerama zabrane ostavljeno im je da ih u aprilu 1945. godine, prepoznaju i na licu mjesta pokopaju. Bez dostojanstvenog ukopa, bez dženaze, bez mezara, bez ikakve prilike da ih se ikada ekshumira i prema propisima vjere ukopa u lokalna mezarja odakle su poticali”, kazao je muftija Dedović.

Dodao je kako je najmanje što sadašnje generacije mogu učiniti u znak trajnog sjećanja na sve njih, smjerno učenje Kur'ana i dova kako samozabarav ne bi posve nadvladao cijeli događaj i postojanje nevinih žrtava.

FENA 

Previous Prijem za članice sportskog PS Mo Stars u Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2022. Sva prava pridržana.