Nije istina da SDA daje mjesto HDZ-u / Mušić: Zanimljivo je ponašanje DF-ovih zastupnika

Nije istina da SDA daje mjesto HDZ-u / Mušić: Zanimljivo je ponašanje DF-ovih zastupnika

Nastavljamo razgovore o formiranju Vlade HNK-a i očekujemo poziv. Naš cilj je da na zdravim programskim i partnerskim odnosima pokušamo doći do Vlade, kaže Mušić.

Pregovori o formiranju Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bit će nastavljeni u narednim danima i mi očekujemo poziv za nastavak razgovora, rekao je u petak za Oslobođenje Edin Mušić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK-a.

RAGUŽ I ČAMAC

Uprkos optimističnim izjavama Stjepana Boškovića, predsjednika Kantonalanog odbora HDZ-a BiH, da će se 2. juna znati ko će činiti vladajuću većinu, na dogovor će se, očito je, još sačekati. On je, također, rekao da je SDA bliža ulasku u Vladu HNK-a u odnosu na stranke trojke.

– Mi iz SDA nismo davali tu vrstu informacije, da bi danas (petak op. a.) mogao biti poznat ishod pregovora, mada smo pratili izjave u medijima. U svakom slučaju, i dalje razgovaramo. Svjedoci smo spinovanja koja se vrte u zadnjih nekoliko dana kad je riječ o raspodjeli pozicija, da bi SDA pristala na omjer 7:5 u korist HDZ-a. To nije istina, već se na zdravim programskim i partnerskim odnosima pokušava doći do nove Vlade. Oni (trojka, op. a) dobro znaju da to nije tako. No, ono što smatram politički zanimljivim je ponašanje dva zastupnika DF-a. Dok Komšić (Željko, op. a) iznosi prema Nikšiću (Nermin, op. a) neke konotacije, da se vrši neka izdaja, u HNK-u se po sličnom modelu kao u ZDK-u dva DF-ova zastupnika ponašaju vrlo zanimljivo, naglasio je Mušić.

On se osvrnuo na sjednicu Predsjedništva Hrvatske republikanske stranke (HRS), održane u četvrtak, nakon koje se, kako kaže, dešava novi momenat u vezi s postizanjem ukupnog dogovora. Predsjednik HRS-a Slaven Raguž rekao je za BHRT “da ta stranka ne ulazi u vlast u HNK-u i da neće biti čamac za spašavanje SDA”.

– Ne znamo čime je bio motiviran kad je to rekao. Mi njega niti smo zvali niti ga planiramo zvati na neke sastanke po pitanju koalicije, poručio je Mušić.

Podsjećamo da u Skupštini HNK-a najviše zastupnika ima blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDPBiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku. Mušića smo pitali na čija dva glasa računaju HDZ i SDA ako se dogovore?

– O tom-potom. O tome ne mogu ništa kazati osim ovog kapaciteta od 18 ruku. HDZ je preuzeo na sebe da razgovara s nekim partnerima vezano za postizanje dogovora. Uz nas je još NES. SDA je ozbiljna stranka i tako ćemo pokušati sve da definišemo, rekao je.

oslobođenje.ba

Previous 33.GODIŠNJICA OSNIVANJA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.