Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Održana redovna sjednica Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK, u Mostaru je održao dvadeset prvu redovnu sjednicu. Na dnevnom redu je razmatrano šest tačaka dnevnog reda koje su tretirale izvode iz zapisnika sa ranije održanih sjednica, pregled aktuelne političke situacije, izvještaj o radu izvršne i zakonodavne vlasti u kantonu, razmatranje finansijskih dokumenata za 2023. i 2024. godinu, donošenje potrebnih zaključaka za provođenje unutarstranačkih izbora u HNK, te tekuća pitanja.

Nakon uvodne analize ranije održanih sjednica, konstatovano je kako su realizirani planirani zaključci koje je postavio Izvršni odbor, te su članovi usvojili dostavljene dokumente. U razmatranju aktuelne političke situacije, predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK Edin Mušić osvrnuo se na procese i političke okolnosti koji su obilježili period između sjednica. SDA na području ovog kantona zadržala je poziciju ozbiljnog političkog faktora, te osigurala kontinuitet najjačeg političkog subjekta u kreiranju i svih važnih pitanja u HNK, istakao je Mušić.  Istaknuta je stabilizacija Doma zdravlja u Konjicu, finansijska stabilnost Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kao i priprema i usvajanje važnih dokumenata za 2024. godinu od strane Vlade i Skupštine HNK.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK se osvrnuo i na pripreme za unutarstranačke izbore koji slijede, te naveo da nakon uspješno pripremljenog i održanog 8. kongresa SDA, slijedi organiziranje izbora u mjesnim, općinskim, gradskim i kantonalnoj organizaciji SDA HNK. Na prijedlog Mušića, članovi SDA HNK su usvojili zaključak kojim se Savjet SDA i Asocijacija mladih zadužuju da nakon Sarajeva, pripreme i organiziraju regionalnu konferenciju SDA “Vizija 2043. – 100 godina moderne državnosti Bosne i Hercegovine” koja će se održati na području Hercegovine.

U izvještaju o radu Vlade i Skupštine HNK, Bekir Isaković ministar građenja i prostornog uređenja i Harun Kurtović predsjednik Kluba SDA u Skupštini HNK, članovima su prezentirali rad vlasti u HNK od formiranja novog saziva Vlade HNK.  Vlada je na pet održanih sjednica razmatrala 80 tačaka dnevnog reda, a zastupnici u Skupštini HNK su pravovremeno raspravljali o materijalima koje su pristizali od izvršne vlasti.

Ministar finansija HNK Adil Šuta analitički je predstavio sve prilike i okolnosti koje se odnose na budžet za tekuću godinu, kao i projekcije i mogućnosti ovog kantona u 2024. godini. Alaudina Boškailo, predsjednica Izborne komisije SDA HNK pojasnila je pravila, potrebne pripreme i način provođenja izbornog procesa na unutarstranačkim izborima, nakon čega je Izvršni odbor SDA dao saglasnost da se kroz ovaj proces koji će biti potpuno transparentan u svim Skupštinskim odborima stranke u kantonu, bira više od 600 članova.

Previous Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.