Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Referendum koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, na kojem su se građani naše domovine opredijelili za nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu postavljen je temelj očuvanja njene multietničnosti i nesalomljivosti. Bez obzira na napade koje smo pretrpjeli sa svih strana, uspješnom borbom, otporom i velikom žrtvom danas živimo u suverenoj i nezavisnoj državi. Stoga, obilježavanjem ovog praznika s posebnim poštovanjem prisjećamo se patriota koji su položili svoje živote, ali i svih onih koji su oduprli fašističkoj ideologiji i obranili Bosnu i Hercegovinu.

Uzimajući u obzir dešavanja u svijetu, trebamo biti oprezni i u svakom trenutku spremni da pravovremeno odgovorimo na bilo kakve pokušaje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Borba za svaki njen pedalj, državnu stabilnost i održivost, nikada nije prestala. Mudrošću i pravim odabirom, promišljenim koracima treba da djelujemo na njenom osnaživanju. Saradnjom, razumijevanjem, međusobnim poštovanjem i povjerenjem možemo i trebamo raditi na poboljšanju i jačanju našeg političkog sistema i stvaranju pozitivnog ambijenta za sve građanke i građane. Mladi kadrovi trebaju uvažavanjem iskustva i vođeni tragom historijskih činjenica, svjesno, odgovorno i uvijek s patriotizmom zastupati stavove nedjeljive, za sve građane jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Kako je govorio naš rahmetli predsjednik, Alija Izetbegović: A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno. Ova zemlja pretrpjela je velike zločine, ovom zemljom hodile su razne vojske koje su prekrajale njene granice, uništavale je i svojatale. Preživjela i izdržala mnogo i preživjet će i ove najnovije nevolje. Snaga, ponos i prkos koji su kod partiota, uključujući i hrabre bosanske žene, vladali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu potrebi su nam i sada. Potrebno nam je zajedništvo i sinteza mladosti i iskustva. Vjerujmo u ono što radimo i jedinstvom, kao mnogo puta do sada, pokažimo da biramo prosperitetnu i stabilnu domovinu.

S uvjerenjem da ćemo na tom putu uspjeti, čestitam vam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK

                                                                                                       Edin Mušić

Previous Saopštenje za javnost

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.