Obilježena 31. godišnjica zločina na Uborku i Sutini

Obilježena 31. godišnjica zločina na Uborku i Sutini

Udruženje civilnih žrtava rata Grada Mostara i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini obilježili su danas trideset i prvu godišnjicu zločina na Uborku i Sutini, kada su pripadnici srpskih snaga odveli iz više mostarskih naselja, te potom mučili i pobili 116 mostarskih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Porodice žrtava podsjećaju da je riječ o prvim ekshumiranim masovnim grobnicama u BiH, kao i da i 31 godinu poslije, ovaj zločin nije nikada procesuiran.

Predstavnik porodica žrtava, Adnin Hasić, uz ostalo je kazao:

“Trideset i jedna godina je prošla, nismo se pomakli s mjesta. Zločin nije procesuiran, izvršioci i njihovi naredbodavci nisu izvedeni pred lice pravde. Poznato je da je već 12 osumnjičenih za zločin na Uborku i Sutini nisu više među živima, a poznata je i činjenica da neki od svjedoka nisu više među živima. Strategijom za rad procesuiranja ratnih zločina previđeno da je zločin na Uborku i Sutini jedan od prioriteta i da je krajnji rok do kraja 2023. godine. Ja još jedanput se ponavljam i pozivam nadležno tužilaštvo Bosne i Herecgovine da u skladu sa strategijom za rad na procesuiranju ratnih zločina poduzme sve mjere iz njihove nadležnosti kako bi se zločinci izveli pred lice pravde”, rekao je Adnin Hasić.

Sanela Kuko, koja je tada bila djevojčica, prisjetila se trenutka odvođenja civila iz atomskog skloništa u naselju Zalik:

“Bili smo u skloništu u Zaliku i došlo je samo da se razdvoje žene , djeca i muškarci i da odvedu muškarce ne znamo gdje ne znamo zašto. Nekako mi je u tom pamćenju najteže palo i najviše me pogađa kada se sjetim da su odvodili mog brata koji je tada imao 12 godina i tri puta su ga odvodili i tri puta su ga vraćali i rahmetli Tarika Rahimića. Jedan vojnik ga uzima odvodi ga u kolonu drugi vojnik ga vraća jer kaže on je dijete, drugi opet ga odvodi , drugi kaže to je dijete. To je bilo dok mama i Amra Rahimić rahmetli nisu skočile i zgrabile te vojnike za prsa i rekle to su nam djeca, ne možete nam odvest djecu. Najteže mi se sjetit toga na stranu, izgubila sam oca i djeda ali hvala Bogu imam brata.

Podršku porodicama žrtava pružile su i članice Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa. Članica Udruženja, Ramiza Gurdić:

“Ja obilazim sva stratišta. Ja sam izgubila dva sina i muža. Ali ja kažem mi majke moramo progovoriti. Govor je istina a šutnja je laž. Ko god šuti on laze nešto mudruje, a mi majke govorimo i mi se ne bojimo”, rekla je Ramiza Gurdić.

Obilježavanju godišnjice stradanja civila prisustvovali su i predstavnici sva tri naroda u Gradskom vijeću Mostara, zatim udruženja civilnih žrtava rata, boračkih udruženja Armije BiH i HVO-a, kao i Ambasade SAD-a u BiH, misije OSCE-a, te nekoliko političkih stranaka.

(mostarski.ba)

Previous Saopštenje za javnost

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.