Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Imajući u vidu pregovore i trenutna dešavanja oko formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i različitih interpretacija tih pregovora, na bazi trenutnog presjeka stanja po pitanju aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata od 2. oktobra 2022. godine, želimo istaći sljedeće:

  • SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona formirala je Tim, koji je izradio prijedlog programskih aktivnosti u radu Skupštine i Vlade  Kantona za period 2022-2026. godina. Navedeni Tim je, pored programskih aktivnosti, izradio i prijedlog Sporazuma o formiranju Vlade HNK.
  • U Sporazumu se predlaže da se nakon potvrđivanja Vlade HNK, nametne obaveza da se u roku od 60 dana napravi precizan četverogodišnji Program rada, sa nosiocima i rokovima, sa težištem na donošenje zakona iz nadležnosti Kantona i usklađivanje zakona sa federalnim propisima;
  • Prijedlogom Sporazuma predviđa se da on bude u osnovi sličan onome iz 2015. godine, kada su SDA i HDZ uspostavili partnerski odnos, koji je podrazumijevao definiranje dvije grupe po šest pozicija u Vladi HNK, a shodno tome i u rukovođenju Skupštinom HNK.
  • Prijedlogom novog Sporazuma struktura resora u Vladi HNK bi bila nepromijenjena.
  • Nadalje, Sporazum bi sadržavao i definisao odnose sa koalicionim partnerima, svako u okviru svoje grupacije resora.

Naglašavamo da je za SDA uspostava Vlade HNK isključivo moguća na ovaj način, uspostavom odnosa 6:6, a sve u skladu sa Zakonom o Vladi HNK uključujući i ostale koalicione partnere.

U odnosu na broj zastupnika koji podrže imenovanje Vlade, grupacija koja obezbijedi veću podršku, ostvarila bi pravo predlaganja kandidata na drugim pozicijama u izvršnim organima iz nadležnosti Kantona (vanbudžetski fondovi, zavodi, službe, uprave, javne ustanove i druge institucije iz nadležnosti kantona) što bi se regulisalo samim Sporazumom.

Stav SDA HNK za nastavak razgovora baziran je na potpunoj legitimnosti i na bazi povjerenih glasova građana, gdje SDA HNK ima većinu u Klubu Bošnjaka, a sa zastupnikom NES-a i dvotrećinsku većinu. U Klubu zastupnik(c)a Srba, također imamo zastupnicu, koja kao dio buduće skupštinske većine može presudno utjecati na formiranje i rad tog Kluba.

Shodno navedenom, SDA i NES sa osvojenim brojem mandata i uz poštivanje izbornog rezultata treba biti dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za HNK i spremni smo učiniti dodatne napore u iznalaženju potrebne dvotrećinske podrške za izglasavanje nove Vlade.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK
Edin Mušić

Previous Nije istina da SDA daje mjesto HDZ-u / Mušić: Zanimljivo je ponašanje DF-ovih zastupnika

Povežimo se

Logo banner - SDA HNK bijeli

Rade Bitange 12, 88104 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Pon – Pet: 8:00 – 16:00

Newsletter

Prijavite se i na Vašu Email adresu će stizati informacije o aktivnostima kandidata SDA HNK.

Stranka demokratske akcije HNK © 2024. Sva prava pridržana.